Dødeligt forgiftet ved sin fars begravelse

En tragedie har ramt Grønlands nordligste bygd Siorapaluk.
30. juli 2013 04:30

En 71-årig mand er død af madforgiftning. Manden havde selv tilberedt nogle gravede edderfugle, som var dårlige. Den 71-årige blev derfor ramt af botulisme eller pølseforgiftning, som det også hedder.

Tragedien fortsætter dog, da de efterladt troede, at manden var død af alderdom og ikke var klar over, at fuglene var dårlige. Derfor blev edderfuglene også serveret ved den 71-åriges begravelse med dødeligt følge.

Mandens egen datter, en 46-årig kvinde er nu også død af pølseforgiftningen og yderligere fem personer er indlagt på Dronning Ingrids Hospital. Tre er alvorligt syge og to er til observation.

Vi har talt med chefen for Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland, Asbjørn Brandt.

Han fortæller, at hvis man vil undgå at blive ramt af botulisme, så er det vigtigste at behandle sine fødevare godt og tænke over hygiejne.

Derfor er han heller ikke glad for særlige deilkatesser som syltede søkonger og gravede edderfugle, der næsten ikke kan tilberedes efter foreskrifterne og derfor er forbundet med en vis risiko.

- Vi er altså ude i en ekstrem tilberedningsform, som ikke er særligt udbredt, men den udgør naturligvis en stor fare for dem der tør binde an med det. Det kræver enorm traditionel viden for at det ikke går galt, siger Asbjørn Brandt.

Han fortæller, at de fra myndighedernes side arbejder målrettet mod at oplyse den grønlandske befolkning og fødevaresikkerhed, og hvilke risici der er forbundet med nogle af de gamle særegne opskrifter, hvor man foreksempel graver ting ned med indvolde til at gære.

Derfor har han også et budskab til det grønlandske folk:

- Vi må jo bare advare mod den form for fødevaretilberedning, at det indebærer en stor risiko, siger chefen for Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland.

Symptommerne ved sådan en forgiftninge er, at man bliver muskelsvækket og får lammelser inden for 12-36 timer efter indtagelser ligesom man kan blive ramt af opkast og hævelser og lammelser af tarmfunktion og vandladning. Og hvis det går helt galt kan det altså være dødeligt.