Dårlig vinteris også i Kullorsuaq

28. februar 2006 16:26

Klimaændringens konsekvenser kan især mærkes på islægsområderne i Nordgrønland. Fanger i Qaanaaq Jens Danielsen fortalte til middagsradioavisen at vinterisen deroppe, har haft svært ved at bide sig fast de seneste 5 til 6 år. Manglen på fast vinteris har betydet, at isbjørnene kommet tættere på kysten. Denne situation nikker Edvardt Nielsen som er bygdebestyrelsesmedlem i Kullorsuaq genkendende til. Kullorsuaq er en bygd som ligger lige syd for Melvillebugten.

- Islægget heroppe er blevet dårligere og dårlige i løbet af de seneste 10 år. Og i år er islægget simpelthen så dårligt, at man kan se iskanten lige ud for bygden, det er ikke sket så længe, jeg kan huske, fortæller Edvardt Nielsen.

Havisen nord for Kullorsuaq er også i så tynd, at man ikke kan køre på slæde på den.

- Man kan kun køre på slæde meget tæt på land, fordi isen er simpelthen brækket op længere ude, siger Edvardt Nielsen. Han fortæller, at selv Melvillebugten, som er en lang kyststrækning fra Kullorsuaq til Savissivik, og som er den længste kyststrækning der næsten udelukkende består af gletchere, er ramt af dårlig vinteris.

- En helikopterpassager nord fra fortalte mig, at der er meget dårlig vinter på strækningen fra Kiatassuaq til Nuussuaq. Der kunne man før i tiden køre med hundeslæde eller snescooter på havisen, det kan man ikke mere.

Edvardt Nielsen oplyser også at isbjørnene som jo lever på havisen også er kommet tættere på kysten, da iskanten ikke er længere ude end ca. 18 kilometer. Fangerne i Kullorsuaq der ikke længere kan tage på langfart ude på havisen er til gengæld begyndt at fange isbjørne tæt ved kysten. Edvardt Nielsen er derfor bekymret for om fangerne overhovedet kan nå at få fanget alle de 50 isbjørne kommunen har fået som kvote for i år.

En anden fanger, Qaerngaq Nielsen, som bor i bygden Savissivik nord for Melvillebugten, oplyser at området ved bygden har godt islæg i år. Til gengæld er der heller ikke langt til iskanten, og det betyder, at isbjørnene også er kommet tættere på kysten som ved Qaanaaq og Kullorsuaq, siger Qaerngaaq Nielsen.