Dårlig sikkerhed for håndværkere

31. januar 2006 14:51

Sikkerheden på arbejdspladser for tømrere og håndværkere er for dårlig. Det mener hovedsekretæren for fagforeningen SIK.

Foreningen får flere og flere henvendelser fra utilfredse håndværkere, som klager over manglende sikkerhed.

Arbejderne klager over, at de mangler hjelme og at dem der er, ikke altid bliver brugt. Der mangler også sikkerhedsstøvler, til når der er isglat og vådt. Når håndværkerne hænger højt oppe i byggerier skal de bruge sikkerhedsliner, men dem er der ikke nok af, og nogen gange springer arbejderne over, og dropper linen, forklarer hovedsekretær for SIK Beathe Hendriksen.

At der er problemer med sikkerheden på byggepladser bekræftes af en håndværker, som Radioavisen har talt med. For nylig gled han ned fra et højt tag, men han slap med forskrækkelsen, da hans sikkerhedsline reddede ham.

- Hvis mit udstyr ikke havde været i orden, var jeg død nu, siger han. Han har set det ske for andre før, og mener, at sikkerheden burde forbedres og at mange ulykker kunne undgås. Han har prøvet at klage til sin ledelse, men de sagde, at de ikke havde tid til at forbedre sikkerheden.

- Ledelsen tager ufattelig let på tingene og derfor sker der dødsfald og grimme arbejdsulykker, siger han til Radioavisen.

Den holdning er Beathe Hendriksen fra SIK enig i. Hun mener, at sikkerheden er et svigtet område og der er stor ligegyldighed omkring overholdelse af sikkerhedsreglerne.

- Arbejdsgiverne er ligeglad med medarbejderne, bare de arbejder, så er det ligegyldigt, om de slår sig. Sådan har det været i mange år, og sådan er det stadig væk.

Arbejdere der får arbejdsskader og bliver invalide er en dyr udgift for det offentlige, så i sidste ende rammer problemet hele samfundet, siger Beathe Hendriksen fra SIK.