Coronasmittede udelukket fra at stemme ved spanske lokalvalg

Fagkyndige kalder beslutning om at udelukke borgere smittet med corona fra at stemme for "forfatningsstridig"
Andrés Betancor, der er professor i forvaltningsret ved Pompue Fabra Universitet i Barcelona, kalder myndighedernes beslutning "uhørt". Foto © : Flickr/Bert Kaufmann
Skrevet af Ritzau
12. juli 2020 15:01

Spanske myndigheder har besluttet, at personer smittet med coronavirus ikke må stemme ved lokalvalg i Baskerlandet og Galicien, der finder sted i dag søndag.

Beslutningen påvirker omkring 500 personer. De er blevet underrettet i et brev fra myndighederne, efter at fristen for at brevstemme er udløbet.

Myndighedernes afgørelse er blevet mødt af vrede fra flere sider. I medier og af juridiske fagkyndige bliver den betegnet som forfatningsstridig.

Det er ikke udelukkende bekræftet smittede borgere i karantæne, som misser muligheden for at stemme ved lokalvalgene. Personer, som er testet positive, men er uden symptomer, må også blive hjemme.

Dertil rammer restriktionerne også borgere med symptomer på coronavirus, som afventer svar på, om de er testet positive eller ej.

Andrés Betancor er professor i forvaltningsret ved Pompue Fabra Universitet i Barcelona. Han mener, at myndighedernes beslutning er "uhørt". Det siger han i et interview med den spanske avis El Mundo.

Ifølge Betancor bør alle have mulighed for at stemme, selv om de er smittede med coronavirus. Det bør der være garanti for, selv om man har misset muligheden for at brevstemme.

Advokat med speciale i forfatningen Xavier Arbos mener, at det er "fuldstændigt forfatningsstridigt" at udelukke hundredvis af personer fra at stemme.