Corona: Nye restriktioner træder i kraft fra midnat

Fra midnat gælder kravet om coronapas kun i de byer og bygder, hvor der har været smittespredning fra ukendte smittekilder indenfor de sidste to uger.
Coronareglerne gælder fra midnat 5. januar til og med 5. april i år.  Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Christine Hyldal
04. januar 2022 14:30

Mundbind, coronapas og kun plads til halvdelen af det antal gæster, som der er plads til på for eksempel restauranter og barer.

Det er de nye coronaregler, som bliver indført fra midnat.

Der er dog en væsentlig forskel. 

I dag skal alle over 12 år i hele landet vise coronapas, når de vil ind et sted, hvor der er offentlig adgang. Det kan være restauranter, kulturhuse, biblioteker og caféer.

Dét bliver ændret. 

Fra midnat gælder kravet om coronapas kun i de byer og bygder, hvor der har været smittespredning fra ukendte smittekilder indenfor de sidste to uger.

Det meddeler Naalakkersuisut på et pressemøde.

Navne på byer og bygder vil blive offentliggjort på Landslægeembedets hjemmeside, nun.gl. 

Når en by eller bygd bliver tilføjet listen, træder der tre restriktioner i kraft:

  • Krav om at vise coronapas
  • Maksimalbelægning i offentlige lokaler - det vil sige, at der kun må være halvdelen af det antal mennesker i lokalet, som brandmyndighederne har godkendt lokalet til.
  • Mundbind på alle steder med offentlig adgang

I øjeblikket er der restriktioner flere steder i landet: Det er i Nuuk, Qasigiannguit og Upernavik med tilhørende bygder og Kangerlussuaq.

Ud over at vise coronapas skal folk de steder også have mundbind på, når de er i lokaler med offentlig adgang. Det skal de også, når de kører i bus og taxa. 

Det nye i de byer, hvor der jo allerede er smittespredning fra ukendte kilder, er, at lokaler med offentlig adgang kun må lukke halvdelen af det antal gæster ind, som brandmyndighederne har godkendt lokalet til. 

Men flere steder er smitten stigende - det er den i både Ittoqqortoormiit og i Qeqertarsuatsiaat. Dermed kan der sagtens komme restriktioner flere steder. 

Indenrigsrejseregler ændres 

Også rejsereglerne bliver der ændret lidt på - dog kun indenrigs. 

Når du rejser ind i Grønland vil reglerne være de samme som nu. Men når du rejser indenrigs, er der ændringer:

  • Færdigvaccinerede personer, folk der har været smittet inden for 12 uger og personer under to år kan frit rejse inden for landets grænser uden at være blevet testet først.
  • Ikke-vaccinerede personer på to år eller derover skal testes før de sætter sig ind i flyet eller helikopteren,  uanset om de rejser fra en by/bygd med eller uden aktiv smitte. 
  • Hvis det ikke er muligt at blive testet ved afrejsestedet, skal du som ikke-vaccineret ved ankomst forblive i karantæne, indtil du kan dokumentere, at du ikke er smittet med Covid-19. Det kan dokumenteres ved en test, eller ved at forblive i karantæne i 14 dage uden symptomer.
  • Hvis du som ikke-vaccineret ikke kan blive testet i byen/bygden, du ankommer til, skal du være i karantæne i 14 dage uden symptomer.
  • Kravet gælder ikke, hvis du blot mellemlander i Grønland for at rejse videre ud af landet. Altså hvis du rejser fra Nuuk med mellemlanding i Kangerlussuaq inden, turen går til København. 
  • Og så skal vi alle sammen fortsætte med at bruge mundbind eller visir under rejsen.

Reglerne gælder fra midnat 5. januar til og med 5. april i år.