Corona forsinkede Tanbreez - men nu er direktøren i Grønland

Amerikanerne er interesserede i Kuannersuits nabomine. Men corona har sænket mineprojektet.
Bolette Maqe Nielsen til venstre, som er formand for Tanbreez, og Greg Barnes til højre, som er direktør i Tanbreez. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
11. oktober 2021 15:52

Mineselskabet Tanbreez har en udnyttelsestilladelse. Det fik selskabet for et år siden.

Men Tanbreez mangler flere ting, inden de kan komme i gang med at grave efter sjældne jordarter ved Killavaat Alannguat i Sydgrønland.

Selskabet har en frist frem til slutningen af næste år til at sende en detaljeret udnyttelses- og nedlukningsplan til Naalakkersuisut.

De mangler også finansielle aftaler.

Tanbreez mineprojekt ved Qaqortoq

 

  • Tanbreez har fået en udnyttelsestilladelse for et område på 18 kvadratkilometer ved Killavaat Alannguat i Sydgrønland.
  • Mineselskabet skal grave efter et såkaldt eudialyt-mineral, som er sjældne jordarter. De bruges i blandt andet elbiler og vindmøller.
  • Minen vil blive etableret som et stenbrud med en produktion på 500.000 ton malm om året. 
  • Udnyttelsestilladelsen vil gælde for en periode på 30 år.

Kilde: Naalakkersuisut / Kommune Kujalleq

Tanbreez’ australske direktør, Greg Barnes fortæller, at corona har drillet projektet.

I 18 måneder har Greg Barnes været fanget i Australien på grund af coronarestriktioner.

Landet havde nogle af de strengeste tiltag under coronapandemien på globalt plan.

Regeringen lukkede grænserne til Australien i marts 2020. Siden da har kun et begrænset antal personer fået tilladelse til at forlade landet. Det har blandt andet betydet, at Tanbreez har haft udfordringer med at mødes personligt med forretningsfolk omkring projektet.

Men den australske premierminister har nu tilladt folk og Greg Barnes at rejse igen.

- Vi har tabt halvandet år på grund af noget, der kaldes covid, som har slået os lidt tilbage. Jeg forventer, at vi i næste år vil kunne starte noget arbejde. Men igen: det afhænger af, hvad der sker med covid, og hvad der sker med alt. Det ser ud til, at det begynder at blive bedre, siger Greg Barnes.

Lige nu er sjældne jordarter den nye olie. EU vil have dem til deres el-biler og vindmøller. USA mangler også nye leverandører udover Kina. Derfor håber Tanbreez at kunne komme i gang snart.

- Vi håber, at vi kan bevæge os hurtigt. Helt essentielt så ønsker folk sjældne jordarter i øjeblikket, så når folk vil have sjældne jordarter, bevæger man sig meget hurtigt. Der er meget arbejde at gøre, og vi vil ansætte folk til at gøre alt dette. Meget af det er allerede gjort, siger Greg Barnes.

Efterspørgsel fra USA og EU

I USA har man nemlig intensiveret jagten efter sjældne jordarter. Lige nu sidder Kina på markedet. Men USA vil ikke være afhængige af sjældne jordarter fra Kina og vil derfor finde flere muligheder.

Sidste år underskrev den daværende amerikanske præsident, Donald Trump, en ordre om at reducere USA’s afhængighed af kritiske mineraler, heraf sjældne jordarter, fra Kina. USA skal altså selv komme på banen og producere selv.

Nuværende præsident, Joe Biden, har også et ambitiøst mål om at få flere amerikanere til at køre elektriske biler frem til 2030. El-bilers batterier bliver produceret med sjældne jordarter. Det er blevet vurderet, at USA har brug for ti gange så mange sjældne jordarter for at opfylde Bidens mål.

Desuden har EU sat tunge sjældne jordarter på listen over kritiske råstoffer. Listen handler om, at producenter og markedet vil komme til at fokusere på mineralerne for at efterkomme forbrugernes behov.

"Tunge" sjældne jordarter er blandt de mineraler, der bliver brugt til blandt andet at producere magneter til elektriske biler.

 

Foto © : Malik Brøns / KNR

 

Derfor er fjeldet ved Qaqortoq og Tanbreez blevet interessant for mange lande.

- Det er sandsynligvis en af de største tunge sjældne jordartsforekomst i jorden. Tunge sjældne jordarter er virkelig det, folk vil lede efter, især de to magnetiske tunge sjældne jordarter Terbium og Dysprosium.

- De kan bruges til elbiler, vindmøller, computere eller alt det legetøj, som hæren har brug for.

Greg Barnes forklarer, at han har fået flere bud på hans bord.

- Jeg har tilbud på bordet fra Kina, Indien og USA. Det er både aftagelsestilbud og finansieringstilbud.

Men han vil indtil videre holde kortene tæt til kroppen. Han skal være i Grønland helt frem til december, og her skal han også mødes med Naalakkersuisut om projektet.