CIA har fløjet over Grønland

21. november 2005 16:11

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA's fangeflyvninger har tilsyneladende også fløjet over

Grønland, viser nye oplysninger fra transportminister Flemming Hansen.

Det fremgår af et svar til Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen.

De canadiske myndigheder skal således have registreret tre fly, der har fløjet i dansk luftrum over Grønland. I begge tilfælde fly som ejes af såkaldt CIA-kontrollerede selskaber.

I morgen skal Udenrigsminister Per Stig Møller stå skoleret i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Her skal han forklare flyvningerne, der nu menes at være foretaget over både Danmark, Færøerne og Grønland, ligesom et af flyene i et enkelt tilfælde er landet i København.

SF og Socialdemokraterne har nemlig bedt om en forklaring på hvorfor overflyvningerne er fortsat, selv efter at Danmark har gjort USA opmærksom på, at de i strid med de internationale konventioner.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer bruges de hemmelige flyvninger til at hente terrormistænkte og bortføre dem ud af de lande, de bor i, og til lande, der er kendt for at bruge tortur ved afhøringer af fanger.

Efterretningstjenesten har ikke officielt anerkendt eksistensen af flyvningerne og flyselskaberne.

Siumuts folketingsmedlem Lars-Emil Johansen har bedt statsminister Anders Fogh Rasmussen redegøre for, hvilken analyse af truslerne og medfølgende beredskab regeringen har fået foretaget i forbindelse med CIA-overflyvningerne.

- Når det svar foreligger, vil hjemmestyret tage stilling til hvad der videre skal ske, siger Lars-Emil-Johansen til Ritzaus Bureau.