CIA-fly skal ikke kontrolleres for ulovlig fangetransport

20. april 2006 16:15

Den danske justitsminister Lene Espersen afviser at undersøge CIA-fly, som er under mistanke for ulovlig fangetransport i færøsk og grønlandsk luftrum.

Afvisningen kom i går i et svar til det færøske medlem af Folketinget Høgni Hoydal. Derudover afslog ministeren at tage rapporter fra Amnesty International omkring brud på internationale konventioner alvorligt.

Amnesty International hævder ellers i en rapport, at de danske myndigheder kontrollerer CIA– fly som er under mistanke for ulovlig fangetransport.

Justitsministeren sagde i sit svar, at det ikke er hendes plan at lave kontrol, sådan som Amnesty International anbefaler. Derudover sagde hun, at hun ikke ville forholde sig til løse påstande.

Den amerikanske udenrigsminister udtalte sidste år, at USA respekterer andre landes suverænitet, og at der derfor ikke foreligger nogen grund til at mene, at der er foregået noget ulovligt.

- Regeringen tager tilkendegivelserne fra den amerikanske regering som udtryk for, at man ikke fra amerikansk side har anvendt eller vil anvende dansk luftrum eller danske lufthavne til flyvninger, der er i strid med de internationale konventioner, sagde justitsministeren i sit svar til Høgni Hoydal.