CIA-fly i Grønland?

11. november 2005 13:27

Er grønlandske lufthavne blevet brugt af CIA i forbindelse med transporten af mistænkte terrorister? Det spørgsmål stiller folketingsmedlem Kuupik Kleist nu til den danske transportminister.

Baggrunden for spørgsmålet er en række hemmelige flyvninger, som den amerikanske efterretningstjeneste har foretaget. Flyene er blevet brugt til at transportere mistænkte terrorrister fra det ene sted til det andet, og skulle angiveligt have stået på siden 2001.

Flyvningerne er blevet kritiseret af menneskerettighedsorganisationer, da det menes at CIA har transporter mistænkte til lande, hvor man ser med milde øjne på brugen af tortur. Der tales eksempelvis om lejre i Østeuropa.Kritikken er blevet afvist af USA.

Det har allerede været slået fast at fly tidligere er landet i København, samt at dansk luftrum, er blevet brugt. Det skete efter spørgsmål i Folketinget fra Enhedslisten.

På Island har flyvningerne den seneste tid været en stor historie i pressen. Her er der oplysninger om, at CIA 67 gange har brugt islandske lufthavne. Ifølge det store dagblad Visir er flyene også landet i Narsarsuaq og Kangerlussuaq.

Flyvningerne skulle angiveligt foregå med et fly af typen Learjet 35. Et fly der kan tage op til ti passagerer. Med fyldte tanke kan den flytype flyve cirka 3500 kilometer. Det svarer til den afstand, der er mellem Keflavik lufthavnen i Island og det nærmeste punkt i USA.

Den direkte og korteste rute ville være lige syd for Grønland. Men det ville være en flyvetur, hvor man fløj med næsten helt tomme tanke til sidst. Så noget kunne tale for en mellemlanding undervejs. Måske i Canada. Måske i Grønland.

Færøerne har ligeledes bedt om en forklaring på CIA-flyvningerne. De vil vide om de er fløjet gennem færøsk luftrum.