VIDEO Christian Berthelsen er død

Forhenværende skoledirektør, forfatteren Christian Berthelsen er død. Han blev 98 år.

Christian Berthelsen var født i Nuuk og uddannet lærer ved seminarierne i Nuuk og i Jonstrup med en supplerende uddannelse fra Danmarks Lærerhøjeskole i 1945.
 
Og han havde en lang karriere indenfor skolevæsenet både som lærer, konsulent, skoleinspektør og var i årene fra 1960 til 72 skoledirektør.
 
Samtidig beklædte han en række poster som medlem af radiostyrelsen og medlem af bestyrelsen for Knud Rasmussens Højskole. Han var samtidig formand for det grønlandske forlag i en årrække, ligesom han var formand for det grønlandske sprog- og retskrivningsudvalg og stednavneudvalget.
 
 
Engageret samfundsdebattør
Han var samtidig stærkt samfundsengageret - specielt i debatten om skole og uddannelsessystemet her i landet.
 
Ved siden af drev han en udstrakt virksomhed som skribent og forfatter. Han har udgivet erindringsbøger, udgivet en grønlandsk samfundslære samt en meget rost antologi om Grønlandsk Litteratur, der udkom i 1983, der blev udgivet på både grønlandsk, dansk og engelsk. 
 
Christian Berthelsen modtog gennem årene adskillige hædersbevisninger bl.a. Det grønlandske selskabs Rink-medalje Grønlands hjemmestyres fortjentsmedalje "Nersornaat" i sølv 1990 og "Nersornaat" i guld 2002 og modtog i 2009 den grønlandske forfatterforenings ærespris. 

LÆS OGSÅ Hæderspris til Christian Berthelsen

Sidste år blev Christian Berthelsen udnævnt som æresdoktor ved Grønlands Universitet - Ilisimatusarfik.

 

Familien til Christian Berthelsen oplyser at bisættelsen af Christian Berthelsen sker på onsdag den 29. april kl. 11 i Hørsholm Kirke.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt