Catalansk separatistleder vender tilbage til Spanien efter syv år

Tusindvis af støtter er mødt op og tiljubler Carles Puigdemont, der risikerer anholdelse i Spanien.
- Jeg er kommet her i dag for at minde jer om, at jeg stadig er her, siger Puigdemont ifølge nyhedsbureauet Reuters fra en scene, hvor han er omgivet af folk fra separatistpartiet Junts. Foto © : Lorena Sopena/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
08. august 2024 08:12

For første gang i syv år befinder Carles Puigdemont i Spanien.

Den catalanske separatistleder har nemlig torsdag vist sig foran støtter i Barcelona, rapporterer flere internationale medier.

Puigdemont risikerer anholdelse. Han har ikke sat sine ben på spansk jord, siden han i 2017 blev krævet anholdt for sin rolle i regionens forsøg på at løsrive sig.

Dengang flygtede han til Belgien.

- Jeg er kommet her i dag for at minde jer om, at jeg stadig er her, siger Puigdemont ifølge nyhedsbureauet Reuters fra en scene, hvor han er omgivet af folk fra separatistpartiet Junts.

Tusindvis af støtter tiljubler ham. Hans ankomst er tilsyneladende ikke blevet hindret af politiet.

Han står ved Triumfbuen i Barcelona, som ligger tæt på det catalanske parlament.

- Længe levet et frit Catalonien, råber han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Puigdemont har sagt, at han i Barcelona vil deltage i en indsættelsesafstemning for den nye leder af den regionale regering.

Den ventes at blive ledet af det catalanske socialistparti med den tidligere spanske sundhedsminister Salvador Illa i spidsen.

Bliver afstemningen gennemført, vil det være første gang siden 2010, at regionalregeringen ikke ledes af separatister.

Men det er ikke sikkert, at indsættelsesafstemningen finder sted, hvis Puigdemont bliver anholdt. Og det er en mulighed.

Ganske vist vedtog Spaniens parlament i maj en lov, der gav amnesti til de involverede i det fejlslagne løsrivelsesforsøg.

Men i juli fastslog Spaniens højesteret ifølge AFP, at tiltaget ikke gælder fuldt ud for Puigdemont.