Canadiske krigsskibe på vej til Hans Ø

Skrevet af Karsten Sommer
23. august 2005 16:52

Ifølge BBC har den canadiske regering sendt de to krigsskibe Shawinigan og Glace Bay til flådestationen Churchill i den nordligste del af Arktisk Canada. Det er første gang i 30 år, at Canada markerer territorial suverænitet i området.

Det kan vise sig at være en optrapning af den verserende strid mellem Danmark og Canada om det lille ubeboede klippeskær Hans Ø.

Striden om Hans Ø, som både Canada og Danmark på vegne af Grønland gør krav på, blussede for alvor op, da den canadiske forsvarsminister i sidste måned gik i land på øen og plantede det canadiske flag.

Det fik Danmark til at protestere, og nu skal den canadiske og danske udenrigsminister mødes i september for at forsøge at forhandle sig frem til en løsning. Hvis ikke det lykkes, ender sagen hos Den Internationale Domstol.

Den pludselige interesse for den lille ø kan have med den globale opvarmning at gøre. Det får isen til at smelte i området, hvorefter den legendariske nord-vest-passage muligvis kan åbnes og skabe forbindelse mellem Atlanterhavet og Stillehavet, skriver DR-online i dag.