Canadisk høvding: Stil krav til mineselskaberne

07. marts 2006 12:15

Grønlændere kan sikre sig en lang række jobs i mineindustrien.

Forudsætningen er organisering og dialog med de store selskaber. Det mener høvding Judith Sayers fra Hupacasath First Nation, Vancouver Island:

-Jeg mener, at den oprindelige befolkning skal bearbejde ethvert firma, der vil arbejde i ens område. Det handler om at stille krav til ejerne og ledelsen – alle ens interesser skal slås fast fra begyndelsen.

Granit af høj kvalitet har gjort stammen til en særdeles attraktiv partner for mineindustrien, og den chance har Judith Sayers grebet. Den bastante høvding har simpelthen bidt skeer med mineindustrien for at sikre arbejdspladser til lokalsamfundet. Og det er lykkedes godt.

Når minen for alvor kommer op at køre vil høvding Judith Sayers lokalsamfund være sikret 40 jobs, som er direkte relateret til minen. Ud af samfundets arbejdsstyrke på 80 er det noget, der virkelig kan mærkes. Og Judith Sayers peger på, at endnu flere kan komme i arbejde, når minen, der har en forventet levetid på 117 år, for alvor kommer op at køre.

Én væsentlig ting adskiller sig dog fra Cananda og Grønland, når man taler om ejerskabet af undergrunden. I Canada har den oprindelige befolkning - efter komplicerede retssager - i nogle tilfælde retten til undergrunden. En ret, der betyder, at de i højere grad kan lægge pres på mineselskaberne og få de bedst mulige aftaler i stand.

Alligevel mener høvding Judith Sayers, at folk i Grønland kan få særdeles stor indflydelse og sikre sig en lang række jobs i og omkring minerne: Det handler om dialog, om at turde tro på sig selv og at stille krav til selskaberne fra begyndelsen.