Canadisk forsoning fortsætter

Den canadiske Sandheds-og Forsonings Kommission får tusindvis af nye oplysninger til dens arbejde.
16. november 2013 11:06

Den canadiske Sandheds-og Forsonings Kommission vil blive forlænget med et år, så den løber til juni 2015. Den har netop fået adgang til tusindevis af dokumenter, som regeringen har holdt hemmelige indtil nu.

En del af kommissionens arbejde er blevet hindret af, at disse hemmelige dokumenet, som den canadiske regering havde I dens arkiver, ikke var blevet givet til kommissionen.

Lige siden 2009 har kommissionen rejst Canada rundt for at høre de overlevende børns historier om den behandling de,  I sin tid fik på regeringens og kirkelige kostskoler.

I alt er 150.000 indianer og Inuit børn blevet tvangsflyttet fra deres  familier til at gå på disse kostskoler, hvor det var meningen de skulle laves om til såkaldt "hvide" menensker.

I stedet blev de  mange gange mishandelt og misbrugt. Kommissionen skulle ved at samle deres vidneudsagn  prøve at nå frem til en forsoning og en ny forståelse mellem dem og andre canadiere.

Terry Audla, leder af ITK, den nationale inuit organsition, udtaler til pressen at med dette extra år vil det nu blive muligt at gennemgå de mange nye oplysninger og hermed forhåbentligt fremme healingsprocessen blandt canadiske inuit og indianere.