Canada: Hans Ø er canadisk

19. august 2005 11:31

Canada har vægtige beviser på, at det ejer den lille arktiske flække Hans Ø, siger den canadiske udenrigsminister, Pierre Pettigrew, og det vil han forklare sin danske kollega, Per Stig Møller, når de mødes i New York i næste måned. Det skriver Ritzaus Bureau.

Til flere canadiske medier siger Pettigrew, at Danmark og Grønland ikke kan gøre krav på øen, for Canada har både historien og folkeretten på sin side. Han mener, at spørgsmålet kan ende ved Den Internationale Domstol.

- Vore suverænitet over øen hviler på et meget stærkt grundlag, siger han.

Pettigrew henviser til, at den 1,3 kvadratkilometer store ø oprindeligt blev opdaget af briterne og siden afstået til den canadiske konføderation. Det er registreret på kortoptegnelser, og øen var kortvarigt hjemsted for en canadisk videnskabelig station i 1940'erne, siger han til avisen Globe and Mail.

Men Canadas mangeårige manglende interesse for øen kan undergrave den canadiske regerings argument.

Hugh Kindred, der er folkeretsekspert på Dalhousie University i Halifax, mener ikke, at Canada har nogen klokkeklar sag.

Nok var det briterne, der fandt øen, og canadierne, der arvede den, men ejerskab "afhænger af graden af tilstedeværelse fra de stridende parter" fastslår folkeretseksperten.

- Det er derfor, det er blevet et historisk spørgsmål om, hvad Canada har gjort med øen, og hvad Danmark har gjort, siger han.