Cairn Energy: Gas er ingen olie-garanti

Gas er godt nyt, fordi det indikerer, at der kan være olie. Men vi vil ikke piske folks forventninger op, og vi giver ingen garantier, siger Cairn Energy til KNR.
24. august 2010 16:16

Tidligere i dag kom det frem, at det skotske olieselskab har fundet gas, og ikke olie, i havet ved Disko-området.

- Vi har endnu ikke fundet olie. Men vi har fundet et system, som måske indikerer olie. Fra vores synspunkt er det en positiv brik til puslespillet. Vi må blot fortsætte vores arbejde og finde flere brikker, siger Simon Thompson, Cairn Energys kommercielle og juridiske direktør med ansvar for boringerne i Grønland, og tilføjer:

- Vi har fra starten sagt, at der er 10 procents chance for at finde kulbrinte i hver brønd, så vi vil ikke bygge folks forventninger for højt op. Vi gør vores bedste og håber på succes. Vi har masser af undersøgelser, vi har talent og forhåbentlig held, men vi giver ingen garantier, understreger Simon Thompson.

Cairn Energy har lavet undersøgelser i Grønland i 3 år, og har boret i syv uger. Boringerne fortsætter frem til slutningen af september. Ifølge Simon Thompson er fundet af gas med hans ord et meget "opmuntrende" resultat.

- Det vigtige er, at brønden viser tegn på aktive forekomster af kulbrinter. Og det er rent teknisk meget meget vigtigt for os, fordi det viser, at vores tekniske instinkter var korrekte, siger Simon Thompson og fortsætter:

- Det er en positiv indikation af, at der bliver genereret gas og eventuelt olie. Vores arbejde er at blive ved med at bore i den pågældende brønd og andre steder for at finde olien, siger han.

Men hvis nu Cairn Energy ikke finder olie, så er spørgsmålet, om selskabet ikke blot kan sælge naturgassen i stedet. Simon Thompson er ikke afvisende over for ideen:

- Hvis man fandt tilstrækkelige mængder af gasser, så kunne man godt udvikle det kommercielt. Men vores resultat i dag viser ikke tilstrækkeligt store mængder, og vi ved ikke nok endnu. Men det kunne nemt være en del af vores plan, men vi må først finde mere gas, påpeger Simon Thompson.

Cairn Energy har foreløbig tillladelse til i alt 4 prøveboringer. Arbejdet stopper i slutningen af september. Herefter vil naalakkersuisoq for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, afgøre, om der skal gives tilladelse til endnu flere boringer.