Byttehandel med mattak og brugt tøj

Der har været udveksling af kasser. Kullorsuaq modtog 2 kasser med brugt og nyt tøj, og sendte en kasse retur med mattak. Det er en konsekvens af, at butikkernes varesortimentet med børnetøj er meget begrænset i bygder.
Skrevet af Noah Mølgaard
06. september 2012 09:10

Børn i Kullorsuaq mangler tøj. Der er begrænsede muligheder for indtjening i bygden med knapt 500 indbyggere med omkring 200 børn.  Forældre må i mange tilfælde tage til Upernavik når de skal købe tøj.

- Men varerne er dyre og udvalget er meget begrænset, fortæller lærer Knud Karl Thorleifsen til KNR.

Så fik han ideen om at bruge facebook, og skrev om behovet i deres bygd. En byttehandel blev sat iværk. Irene Jeppson fra Nuuk fik sendt to kasser brugt og nyt tøj samt legetøj til Kullorsuaq.

Tøjet er delt ud til bygdens beboere til glæde for børnene.

- Der er som nævnt begrænsede erhvervsmuligheder i vores bygd og mange har ikke adgang til internettet. Derfor kan de ikke bare bestille tøj og andre varer gennem nettet, fortæller Knud Karl Thorleifsen.

- Nu har jeg adgang til internettet i vores hjem og har på den måde søgt muligheder for at anskaffe tøj til bygdens børn, siger han.

Det er faktisk ikke så svært
Hans besked på facebook blev læst af mange, men de færreste har handlet derefter. Irene Jeppson fra Nuuk havde mange børnetøj, som hendes snart 8-årige datter er vokset fra. Hun gik igang med at pakke og det blev til to kasser med brugt og nyt tøj samt legetøj.

- Jeg fortalte min datter om formålet og hun fik også travlt med, at samle lejetøj som barbiedukker og andet pigetøj, fortæller Irene Jeppson til KNR.

Byttehandelen er nu gennemført. Bygden har modtaget børnetøj og Irene Jeppson får tilsendt mattak.

- Det viser, at man kan hjælpe hinanden med simple midler. Og jeg ved, at mange familier smider tøj ud som deres børn er vokset fra. Det er ellers tøj som andre børn kunne få glæde af, siger Knud Karl Thorleifsen.

Og samme melding kommer fra afsenderen af tøjet.

- Jeg kan se, at mange kunne lide Knud Karl Thorleifsens besked på facebook. Men de fleste får ikke pakket kasser og får dem sendt, siger Irene Jeppson.

- Jeg går ikke så meget op i om jeg får noget tilbage eller ej. Jeg er kun glad for, at det tøj vi ikke skulle bruge mere er til gavn for andre. Og selvfølgelig blev jeg glad, da jeg hørte, at han ville sende noget mattak til mig, siger Irene Jeppson.

Knud Karl Thorleifsen, der har boet i Kullorsuaq i 32 år, og er lærer på skolen sammen med sin kone, har nu kontakt med en anden familie i Danmark, der vil sende tøj til voksne.

- Vi har modtaget mange pigetøj, som vi er meget glade for. Men det kunne også være godt, hvis nogen sendte drengetøj, siger Knud Karl Thorleifsen.