Bygdebørn må undvære 10. klasse

05. oktober 2005 11:14

10 børn fra Kangaatsiaqs bygder kan ikke komme videre i 10. og 11. klasse.

Kommunen har ikke penge til at indkvartere dem i byerne.

Kangaatsiaq Kommune har budgetteret med, at 46 børn fra bygderne skal flyttes til forskellige byer for at tage folkeskolens 10. og 11. klassetrin. Til det har kommunen afsat 4,6 millioner kroner.

Allerede i maj måned finder skoleinspektøren på Kangaatsiaq Skole, Louis Petersen ud af, at langt flere end de 46 bygdebørn ville fortsætte i 10. og 11. klasse. Det rækker kommunens økonomi ikke til, og derfor er der nu 10 bygdebørn, der ikke kommer videre i uddannelsessystemet, fordi kommunen ikke kan finde penge til at få dem indkvarteret på kollegier de steder, hvor de kan tage folkeskolens ældste klasser.

En af dem, er Juaannguaq Steenholdt på 15 år, som blev færdig i 9. klasse i sommer i bygden Niaqornaarsuk.

- Jeg laver ikke noget nu, fortæller Juannguaq Steenholdt.

Der er ikke noget at lave for ham i bygden.

Derfor ville han gerne videre i 10. klasse i en anden by, men da der ikke er penge til det, har han opgivet at fortsætte sin uddannelse.

Kangaatsiaq kommune har henvendt sig til direktoratet for kultur og uddannelse for at søge om ekstra penge til at få de 10 bygdebørn sendt i skole. Det handler om godt en million kroner, der skal dække udgifterne til kollegiepladser eller andre hjem til de 10 elever.

Kangaatsiaq har ikke fået svar på henvendelsen, og derfor må Juaannguaq Steenholdt og de andre undvære den skolegang, som de gerne ville have.

- Vi venter på svar fra direktoratet for kultur og uddannelse. Hvis vi kan få en tillægsbevilling til eleverne kan vi prøve at finde pladser til dem, siger inspektør på Kangaatsiaq Skole, Louis Petersen.

I direktoratet for kultur og uddannelse, siger afdelingschef, Claus Espersen, at man er opmærksom på behovet for kollegiepladser og elevhjem.

Direktoratet vurderer behovet ud fra kommunernes egne svar til en høring, som direktoratet sender ud.

Den sidste høring var i januar, og der har direktoratet ikke fået svar fra Kangaatsiaq.

Men Claus Espersen oplyser, at der netop nu er en ny høring i gang, og når der er kommet svar fra alle kommunerne, så kan direktoratet ud fra dem vurdere behovet for kollegier og elevhjem rundt om i landet.