Bygdebørn lider under dårlig forsyning med sundt mad

15. juni 2005 11:57

Lidt over hvert tredje barn spiser slik og drikker sodavand dagligt i byerne. Endnu værre står det til i bygderne; her er det op mod hvert andet barn.

De dårlige kostevaner betyder at næsten en tredjedel af børnene i bygderne er fede, viser den nyligt udkomne rapport om sundhed og helbred hos skolebørn herhjemme.

Sundhedsassistent i Ukkusissat ved Uummannaq, Dorthe B. Pedersen nikker genkendende til rapportens melding.

Hun mener at bygdebørns dårlige kostvaner dels skyldes forsyningsituationen:

-Jeg kan godt genkende at børn i bygderne spiser meget slik og sodavand. Der findes ikke dog ikke direkte fede børn her i bygden, selvom nogle af børnene kan nævnes som lidt runde, siger Dorthe Pedersen.

Hun påpeger at børnenes kostvaner med søde sager dels skyldes den nye ordning for bygdeforsyningen af sundt mad og grøntsager. Bygdeforsyningen i dag er baseret på hvad bygderne selv bestiller.

Dorthe Pedersen mener at det er et problem da de ikke får frisk forsyning året rundt.

- Når der er knap med friske grøntsager og anden sundt mad udefra, så er det klart at børnene i stedet køber søde sager, som vi underligt nok aldrig mangler året rundt, og det er alt fra slik, sodavand og chips, mener Dorthe Pedersen.

Hun fortæller at bygdeforsyningen oftest løber tør for friske grøntsager, frugter, kartofler, ost og æg. Og det kan ses på børnene når der er mangel på disse varer siger Dorthe Pedersen:

- Mangel på sundt næringsrig kost kan ses på børns udseende, og på deres tilfredshed. Nogle børn kan se direkte usunde ud og er oftere syge, hvis de ikke får nok med sundt mad. Og alt for mange søde sager betyder meget dårlige tænder hos bygdebørn, siger Dorthe Pedersen.

Også viden om sund kost er en mangelvare i Ukkusissat. Men det vil råde bod på Dorthe Pedersen med en snarlig oplysningskampagne om sundt mad.