Brystkræftramte grønlændere giver ny viden til forskerne

Brystkræftramte grønlandske kvinder har muligvis bragt forskerne nærmere på en forklaring på den generelle stigning af brystkræfttilfælde i den vestlige verden.
Skrevet af Karsten Sommer
05. november 2011 16:05

- Brystkræft var et relativt ukendt fænomen i Grønland indtil midten af 60´erne, hvor man begyndte at tage vestlig livsstil til sig, fortæller Eva Bonefeld-Jørgensen fra Aarhus Universitet, der står bag et forskningsprojekt med brystkræftramte grønlandske kvinder.


- Vores undersøgelse viser, at de brystkræftramte kvinder i undersøgelsen havde betydeligt højere niveauer af de såkaldte PFC-stoffer i sig. PFC er fluor- og kulstofholdige molekyler, der kan bruges til at gøre materialer vandtætte med og som blandt andet findes i regntøj, gummistøvler, pizzabakker og bagepapir. Det ser altså ud, som om kombinationen af PFC og andre miljøkemikalier som PCB både kan forstyrre hormonbalancen og øge risikoen for brystkræft, siger forskeren.


Det er ikke tidligere dokumenteret, at PFC-stoffer er en betydelig risikofaktor for udvikling af brystkræft. Stofferne kan ikke opløses i fedt, og derfor troede man ikke, at de blev ophobet i kroppen. Men det viser undersøgelserne af de grønlandske kvinder altså, at de gør.


Forskerne skal nu i gang med at lave tilsvarende undersøgelser af danske kvinder.


Eva Bonefeld-Jørgensen mener, at blandt andet mademballage skal varedeklareres, så forbrugerne får en chance for at undgå de risikable stoffer.