Brand i Maniitsoq: Kritik af manglende samling af beboere

Beboere blev vækket og bedt om at gå ud i nattekulden, imens brandfolk slukkede ild i boligblok. Nuka Ole Berthelsen kritiserer, at beboerne ikke blev samlet i et lokale.
Boligblokken i Maniitsoq, hvor en lejlighed natten til onsdag brød i brand.  Foto © : Karl Davidsen
Skrevet af Kathrine Kruse
12. december 2019 04:28

- Vi blev vækket af sirenerne fra katastrofealarmen ved 1.30-tiden natten til onsdag.

Det fortæller Nuka Ole Berthelsen, der er far til fem børn.

Han bor i den boligblok i Maniitsoq, hvor en lejlighed natten til onsdag brød i brand. Lejligheden ligger på 4. sal, og Nuka Ole Berthelsen og hans familie bor på 1. sal. 

- Vi er blevet beordret til at forlade vores lejlighed af brandfolkene, da branden var omfattende, siger han.

Brand i Maniitsoq af Karl Davidsen

 

Herefter vækkede Nuka Ole Berthelsen og hans kone deres fem børn, der er mellem tre og 19 år.

De gik udenfor i sneen og ned til enden af boligblokken, hvor der var mange beboere forsamlet under brandfolkenes slukningsarbejde. Det var koldt ifølge Nuka Ole Berthelsen. Familien var ude ved enden af boligblokken i en halv times tid.

LÆS OGSÅ Brand i bloklejlighed i Maniitsoq

- Man burde have brugt idrætshallen eller forsamlingshuset som et samlingssted for beboerne. Men det skete ikke. Og det anser jeg som dybt kritisabelt, fordi vi har mindreårige børn, siger han.

Viceberedskabschefen i Qeqqata Kommunia, Morten Siegstad, kan dog ikke genkende kritikken.

- Jeg har ikke kendskab til, at andre, der bor i uberørte lejligheder, skulle være blevet evakueret. Jeg har heller intet ansvar overfor dem, der bor i uberørte lejligheder, siger han.

Det var nemlig kun beboere ved den brændende lejlighed, der blev evakueret og bragt til hotellet i Maniitsoq af de sociale myndigheder.

- De sociale myndigheder udførte et hurtigt indgreb med genhusningen af de berørte beboere ved branden, siger Morten Siegstad.