Bortførte Inuit kommer snart hjem til Labrador

En ny bog blev i denne uge præsenteret for byens indbyggere i Nain i Labrador.
04. september 2014 10:07

Bogen der hedder In the Footsteps of Abraham Ulrikab (I Abraham Ulrikabs Fodspor), handler om de otte Inuit, som i 1880 blev bortført fra Labrador, selv om de lokale Hernhutt-missionærer protesterede.

De blev sendt til Europa, hvor de blev fremvist i Hagenbecks Zoologiske haver, blandt andet i Hamborg og Paris i efteråret 1880.

Den norske kaptajn, Jakobsen, som hentede dem, glemte dog i travlheden at få dem vaccineret imod kopper og i løbet af nogle få måneder var de alle døde.

Det lykkedes at finde de jordiske rester
Bogens forfatter, France Rivet, fortæller til KNR, at hun blev så fascineret af historien, at hun startede et detektivarbejde, for at finde de jordiske rester af de otte Inuit, som man ellers mente bare var forsvundet.
 
Og det lykkedes hende faktisk at finde de jordiske rester. Nogle af dem befandt sig i Tyskland, og andre i Frankrig.

VIDEO Hvem var Abraham Ulrikab?
 
Og da man ved, at det var lederen af de otte Inuit, Abraham Ulrikabs´ sidste ønske, at de skulle komme hjem til Labrador igen, mødtes France Rivet dernæst med de ældre i Nain, som alle støttede, at de otte skulle tilbage til Nain, hvor de så kan få en rigtig Hernhutt-begravelse.

Sidste ønske bliver opfyldt
Det vil dog tage nogle måneder endnu, før det lykkes, forklarede Sarah Leo, regerings leder for Nunatsiavut, ved ugens bogpræsentation.

- Først skal det bestemmes hvordan de skal returneres, og samtidig vil man gerne prøve at finde nogle af deres efterkommere, sagde hun.
 
Men nu ser det ihvertfald ud til, at Abraham Ulrikab vil få sit sidste ønske opfyldt.