Gråsælen er Bornholms fjende nr.1

Danske fiskere har fået en fjende nummer et - gråsælen.
Skrevet af Karsten Sommer
04. februar 2016 13:38

Fiskernes had til sæler er så stort, at en fisker på Bornholm nu giver 10 procents rabat til alle kunder, der enten går i sælskindspels, eller har en pung lavet af sælskind. 

De 10 procents rabat får kunderne som tak for at de har været med til at mindske sælernes antal - uanset hvor sælen er fanget.

Problemet med de fredede sæler omkring Bornholm er, at bestanden de senere år er eksploderet, og at sælerne går ind i fiskernes net og spiser fangsten.

Men mest alvorligt er det, at de samtidig smitter torsken med en parasit, som gør fisken lille, mager og uappetitlig.

Det fortæller professor i akvabiologi Kurt Buchmann, der i mange år har beskæftiget sig med sygdomme hos vanddyr. 

- Vi har set stigningen af parsitter i torsk i forbindelse med, at sælernes antal er eksploderet betydeligt i Østersøen, fortæller Kurt Buchmann.

Fisker Claus Stenmann Hansen fra Svaneke er så gal på sælerne, at han altså nu giver 10 procents rabat til kunder, der går i sælskindspels eller har en pung af sælskind.

Også den danske miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen mener der skal gøres noget ved den stigende sælbestand i Danmark. Og vil tage kontakt til den svenske minister på området om en løsning. Det er nemlig i Sverige at sælerne yngler:

- Det kan være at vi sammen skal sørge for, at der er flere sæler, der bliver skudt. Det vil jeg diskutere med min svenske kollega, siger hun til DR.