Borgmestre danner fælles front

28. november 2005 15:08

Anton Frederiksens ide om at få 8 vestgrønlandske kommuner til at stå sammen i kampen om højere hvalkvoter ser nu ud til at få opbakning. I hvert fald er de borgmestre som Radioavisen talte med i dag positive for at danne fælles front.

Det kommende landsstyremedlem for Fangst og Fiskeri Finn Karlsen får kam til sit hår allerede fra 1. dag på jobbet. Foruden krabbekvoter, rejerapporter og tilskud til indhandling af sælskind kan Finn Karlsen risikere at skulle stå ansigt til ansigt med borgmestre fra 8 vestgrønlandske kommuner. Borgmestre som sandsynligvis vil følge Anton Frederiksens opfordring om at stå sammen i forsøget på at få forhøjet hvalkvoterne.

I Upernavik er hvidhvalskvoten endnu ikke opbrugt men det er narhvalskvoten og kommunen ønsker nu ligesom Ilulissat yderligere fangstkvoter.

Også i Uummannaq understreger borgmester Jens Lars Fleischer overfor Radioavisen, at han er glad for støtten fra de andre kommuner.

Så sent som i sidste uge var Jens Lars Fleischer og Karl Kristian Kruse, formand for KNAPP i Niaqornat fremme med udtalelser om, at fangerne mister indtægter p.g.a. de opbrugte kvoter, og at der på den anden side ikke er fremkommet konkrete løsningsforslag.

Også Jess Svane, borgmester i Qasigiannguit er positiv.

-Selvom fiskererhvervet er større end fangererhvervet, bør der snarest gøres tiltag til at hjælpe fangerne, siger han til Radioavisen.

Augusta Salling, borgmester i Qeqertarsuaq er umiddelbart positivt indstillet overfor et eventuelt samarbejde med de øvrige kommuner på Vestkysten, men fordi hun endnu ikke har set brevet fra Anton Frederiksen ønsker hun ikke at forholde sig til den aktuelle sag.

Det var i dag ikke muligt at få en kommentar fra borgmestrene i Qaanaaq, Aasiaat og Kangaatsiaq.

Det kommende landsstyremedlem for Fangst og Fiskeri Finn Karlsen siger til Radioavisen, at han senest fredag vil mødes med fangerorganisationerne i et forsøg på at finde en løsning på de aktuelle problemer omkring hvalkvoterne.