Flere huse i Tasiilaq har synlige skader efter weekendens piteraq i byen.Foto: Thomas Ørum Kristensen

Borgmester efter piteraq i Tasiilaq: Vi vil bede Naalakkersuisut om katastrofehjælp

Tasiilaq er mandag præget af store materielle skader efter weekendens piteraq. Nu anmoder borgmester i Sermersooq hjælp til de berørte borgere.

Ingen mennesker kom noget til, men alt fra huse, både og biler fik store skader, da en kraftig piteraq hærgede Tasiilaq mellem lørdag og søndag. 

Ifølge DMI oplevede byen vindstød på over 53 meter i sekundet, da stormen var på sit højeste ved 01-tiden natten til søndag, samt en middelvind på godt 20 meter i sekundet.

Det gav blandt andet sprængte vinduer i flere huse, særligt mod kysten, og store skader på både, biler og snescootere samt væltede lygtepæle.

I alt måtte 47 personer undervejs evakueres. Og nu meddeler borgmester i Kommuneqarik Sermersooq, Avaaraq Olsen, at hun vil bede om økonomisk hjælp fra landskassen til de skadeslidte.

LÆS OGSÅ Mikkel Bianco om piteraq: Da strømmen gik, blev vi for alvor bange

- Jeg vurderer, at det er en naturkatastrofe af en sådan størrelse, at jeg anmoder Naalakkersuisut om at aktivere midler i finansloven til katastrofer, så de direkte berørte kan få hjælp.

Ifølge finansloven kan Naalakkersuisut afsætte op til i alt 10 millioner kroner til midlertidig at hjælpe borgere, hvis forsikringer ikke selv dækker skader, eksempelvis efter en naturkatastrofe.

Kalaallit Røde Korsiat har desuden meldt ud, at foreningen vil donere 100.000 kroner til indsatser, der kan hjælpe borgere i Tasiilaq, som er materielt ramt af piteraqen.

Krisemøde mandag aften i Tasiilaq

Omfanget af skaderne i Tasiilaq var endnu ikke helt klarlagt søndag. Men ifølge områdechef for Tasiilaq, Hjørdis Viberg, var byen dog godt forberedt på piteraqen.

- Vi havde lagt en plan for at håndtere piteraqen, og alle fulgte planen. Umiddelbart er Tasiilaqs bygder sluppet igennem stormen uden større skader, siger hun.

Hun påpeger, at vejene i Tasiilaq er farbare. Og da vejrudsigten byder på fortsat dårligt vejr de næste uger, er kommunens ansatte nu i gang med at udbedre skader, inden eventuelt nye storme. 

Beredskabet modtog 70 nødopkald. Ud af de 47 evakuerede borgere, blev 30 af dem blev bragt til forsamlingshuset, hvor der var opstillet feltsenge og soveposer.

LÆS OGSÅ DMI varsler voldsom piteraq i Tasiilaq lørdag

13 borgere blev kørt til andre familiemedlemmer, og en familie med et sygt barn blev bragt til hospitalet.

For mange borgere har weekendens oplevelser dog været skræmmende. Derfor er der arrangeret et møde i forsamlingshuset i Tasiilaq mandag aften kl. 19. 

Her vil borgerne få mulighed for at bearbejde begivenhederne sammen, blandt andet med en psykolog. Det bliver også muligt at høre, hvad hjælp kommunen kan tilbyde af hjælp til skaderne.

- Vores styrke er, at vi står sammen. Vi hjælper hinanden. Det har vi gjort før, og det gør vi også nu, siger Hjørdig Viberg.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl