Borgmester advarer mod millionprojekt

- Kolonilignende tilstande vil opstå igen. Borgerne vil ikke få noget udbytte af Realdanias forestående restaurering af gamle bygninger i Ilimanaq og World of Greenlands byggeri af 15 turisthytter. Sådan nogenlunde advarede den nuværende borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, borgerne i Ilimanaq, da han personligt mødte op til et borgmøde om "Ilimanaq og fremtid”.
08. oktober 2013 07:37

Den danske fond, Realdania Byg, Qaasuitsup Kommunia og den lokale turistoperatør i Ilulissat, World of Greenland, indgik her i foråret, og før valget til kommunalbestyrelsen, en partnerskabsaftale, der vil medføre renovering af to gamle bygninger i Ilimanaq, så de indeholder konferencefaciliteter og en restaurant samt byggeri af 15 turist-hytter i bygden.  Et projekt, der vil løbe op i to-cifret millionbeløb og primært finansieret af den danske Realdania fond.

Men efter det seneste borgermøde, arrangeret af kommunen, om det forestående projekt, er bygden i chok, da den nuværende borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, under mødet har udtryk sin modvilje mod projektet.

Borgermødet i Ilimanaq blev afholdt i sidste uge, og borgmesteren i Qaasuitsup Kommunia Ole Dorph, der deltog i mødet, gjorde det klart for borgerne i Ilimanaq, at han deltog som en almindelig deltager. Men:

- Vi kan mærke, at Ole Dorph, selvom han ikke deltog som borgmester, at han ikke støttede op om projektet. Han var nemlig bange for, at Ilimanaq-borgerne ikke vil blive inddraget i projektet. Og han udtrykte, at han ikke ønskede, at vi skulle styres udefra, siger Jacob Nedergaard Jessen, der deltog i mødet. Og han er skuffet og bekymret over Ole Dorphs skarpe udmeldinger mod projektet:

- Hans ordvalg var stærke, noget i retning af, at kolonilignede tilstande vil opstå igen, hvor alt bliver styret udefra. Vi har svært ved at acceptere hans meninger. For vi elsker vores bygd, og ønsker fremgang i bygden, siger Jacob Nedergaard Jessen, der er bekymret fordi han er bange for at borgmesteren på en eller anden måde får stoppet projektet. Og det er ikke kun ham, der er skuffet over Ole Dorphs tilsyneladende modvilje mod Ilimanaq-projektet:

- Han udtrykte, at disse fonde handler på den her måde: At de efter finansiering og byggeri i bygder, ikke inddrager bygdeborgerne i projektet. Han talte i den retning. At det forestående byggeri ikke vil nytte os noget, siger Karen Johansen, der også deltog i borgermødet.

Ole Dorph er ejer af et hotel i den nærliggende bygd Oqaatsut og har også købt Oqaatsut restauranten H8 sammen med en anden. Der har derfor været ekstra opmærksomhed mod borgmesterens modvilje mod projektet, der opfattes som om borgmesteren primært er bekymret for konkurrerende faciliteter i nærheden af sit eget. Det afviser Ole Dorph:

- Overhovedet ikke. Jeg mener helt bestemt, at der er plads turister alle steder. Mit hotel, eller for den sags skyld restauranten H8, kører for sig selv. Og jeg har intet direkte forbindelse til dem nu. Så de har intet med den her sag at gøre, siger Ole Dorph, der fastholder at han udelukkende udtrykte sin modvilje fordi, han ikke bryder sig om, det lokale ikke vil blive inddraget i Ilimanaq-projektet af investorerne:

- Den projekt som Realdania kører for Ilimanaq har jeg intet imod. Jeg er kun imod, at de lokale, der gerne vil være medejere af projektet ikke har mulighed for at blive det. Det er kun det som jeg er imod og har givet udtryk for det, siger Ole Dorph.

Ole Dorph fortæller desuden, at han sidste år af Qaasuitsup Kommunia og Realdania, er blevet spurgt om han vil være med i Ilimanaqprojektet, men at han har takket nej, da han mener, at Ilimanaq-borgerne skal have muligheden for at blive inddraget i projektet.