Borgerinddragelse om Maniitsoq-rubiner unødvendig

Råstofdepartementet anser ikke, at ansøgningen om efterforskningstilladelsen til at udvinde rubin ved Maniitsoq kan få væsentlig indvirkning på miljøet eller samfundsmæssige forhold. Derfor har der ikke været offentlig høring.
17. april 2015 06:10

Da Råstofdepartementet ikke anser ansøgningen om efterforskningstilladelsen til at udvinde rubin ved Maniitsoq kan få væsentlig indvirkning på miljøet eller samfundsmæssige forhold, var der ikke behøv for offentlig høring. I stedet er styrelser, departementer og kommuner hørt i sagen. Det forklarer Jørgen T. Hammeken-Holm fra Råstofdepartementet.

Mineralselskabet True North Gems fik sidste år af Naalakkersuisut en efterforskningstilladelse i nærheden af det tidligere skicenter Apussuit ved Maniitsoq.

Efterforskningstilladelsen er foreløbig sat til at vare i 5 år.

 

Folkelige organisationer blev ikke hørt

Forskellige styrelser, departementer og kommuner var med i høringen. Men folkelige organisationer og foreninger blev ikke hørt. Råstofdepartementet mener, at en efterforskningsaktivitet ikke vil påvirke andre interessenter væsentligt.

- Hvis det i stedet var en efterforskning, som var af mere vidtgående karakter, så skulle der være en bredere offentlig hørings- og godkendelsesproces, forklarer Jørgen T.Hammeken-Holm fra Råstofdepartementet.

Selvom ansøgningen om efterforskningstilladelsen er godkendt af Naalakkersuisut, ville KANUKOKA og Qeqqata Kommunia have en politisk behandling af sagen.

Kangerluarsuk fjorden benyttes nemlig både til ørredfiskeri og rensdyrjagt, ligesom området er også blevet brugt til skisport.

Hvilke konklusioner, der er draget af den politiske drøftelse i Qeqqata Kommunia har dog ikke været muligt at få fortalt, hverken fra kommunens råstofudvalg eller dennes koordinator.

Læs også Spørgsmål til True North Gems-tilladelse afvist

Ingen hindring

Formand for Qeqqata Kommunias egen råstof- og infrastrukturudvalg, Gideon Lyberth, ser dog ingen hindring for efterforskningen.

- Efterforskningsaktiviteterne skal foregå ved udelukkende brug af håndkraft. Der vil ikke blive foretaget fjeldsprængninger. Området kommer derfor ikke til at lide skade af det, siger Gideon Lyberth, der lover at komme med en uddybende udtalelse senere.

Departementet for fiskeri og fangst havde heller ingen bemærkninger, da ansøgningen var til høring.

Derimod skriver Departementet for sundhed og infrastruktur i et høringssvar, at det ikke har været muligt at lave mere konkrete vurderinger af de eventuelle yderligere sundhedsmæssige risici og behov for sundhedsbetjening, som efterforskningsaktiviteterne i Apussuit kan medføre.

I sundhedsvæsenets høringssvar, står der klart at transportforpligtelsen er begrænset, da sundhedsvæsenet kun er forpligtet til at transportere personer, der har fast bopæl i Grønland og en lægebeordret transport kun kan ske til og fra steder, der bebos hele året.