VIDEO Borgere i Aasiaat ser frem til bedre kommunalservice

Flere borgere er trætte af den mangel på service fra Qaasuitsup Kommunias side, som de har oplevet siden kommunesammenlægningen i 2009, hvor hovedsædet blev placeret i Ilulissat.
Skrevet af Arnaq Nielsen
14. januar 2015 16:35

- Enhver, der skal i kontakt med kommunen, må henvende sig i Ilulissat, siger Parnûna Larsen Heerfordt.

- I den by, jeg bor i – her i Aasiaat, er den, efter at den blev en del af en storkommune, efter min mening begyndt at "dø". Det er ikke længere en by men en stor bygd. Og jeg gætter på, det skyldes, at hovedkontoret er i Ilulissat, og at servicen er kommet længere væk fra os borgere, mener Tom Ostermann Søholm.

Læs også Milliongæld til kommende kommuner ved Qaasuitsup-opdeling

Alle administrative opgaver skal nemlig igennem hovedkontoret i Ilulissat først. Og indbyggerne ser tydelige tegn på ændringer i serviceforholdene.

- For eksempel er der langt flere ældre nu, og de kan ikke det samme som os andre. Og de har ikke længere hjemmehjælp, eller man har skåret ned på hjemmehjælp. Så de ældre har det ekstra hårdt, siger Parnûna Larsen Heerfordt.

Læs også Opdeling af Qaasuitsup Kommunia på vej

Både Parnûna Larsen Heerfordt og Tom Ostermann Søholm ser derfor med fortrøstning frem til den opdeling af kommunen, som Naalakkersuisut har lagt op til.

- Jeg forestiller mig, at vi får de forhold, som vi havde før sammenlægningen, tilbage og dermed en bedre borgerservice, siger Tom Ostermann Søholm.

Læs også Udvalg foreslår tredeling af Qaasuitsup Kommunia

- Det bliver måske lettere at henvende sig til kommunen og ikke så besværligt, som det er nu, siger Parnûna Larsen Heerfordt.

Opdelingen står nedfældet i den koalitionsaftale, som landets regering med Siumut, Demokraterne og Atassut er blevet enige om at arbejde frem imod.