Godt nyt til ansatte i Hjemmestyret der står og venter i boligkøen. Ventetiden er ikke længere så lang som den har været. Faktisk er antallet af folk på venteliste til en personalebolig faldet med 75 procent det seneste halvandet år.
Jurist i boligdirektoratet, Olafur Nielsen, vurderer, at årsagen til det drastiske fald bunder i byggeboomet af andelsboliger og at anvisningsreglerne blev strammet i 2003.
Tidligere kunne folk angive ønsker, for eksempel om boligens beliggenhed. Kontorchefer havde før stramningerne mulighed for at få to rum mere anvist end der var i husstanden. Og almindeligt ansatte mulighed for et rum mere end antallet af husstandsmedlemmer. Disse privilegier er nu blevet fjernet.
Det betyder, at antallet af rum i boligen er lig med antallet af husstandsmedlemmer. Men det betyder også, at tildelingen af personaleboliger er blevet som at vinde i lotteriet. Faldet i ventetiden har sin bagside, erkender Olafur Nielsen.
- Nogle kvarterer er mere præget af støj og larm end andre og flere ansatte har angivet det som en væsentlig årsag til at de ønsker at boligbytte eller finde sig en anden bolig.
Hjemmestyret vil rejse problemet overfor sin administrator, INI, og indskærpe overfor dem at de mennesker, der tyranniserer, bliver smidt ud af boligen.
Den korte venteliste på personaleboliger gør det nu muligt for Hjemmestyret at begynde at beskære ventelisten på den almene boligventeliste i Nuuk.
Landsstyret forventer desuden at udgifterne til vakantboliger vil falde væsentligt de kommende år.
De seneste par år har Hjemmestyret haft udgifter til vakantboliger på godt og vel 25 millioner kroner. For de penge kunne man hvert år have opført 50 andelsboliger.