Biologernes nye flagskib

Grønlands Naturinstituts- og Klimaforskningscenters splinternye forskningsskib "Sanna" er netop taget i brug, og KNR var med da skibet var på togt i Godthåbsfjorden forleden.
Skrevet af Mads Lynge
25. maj 2012 12:39

Samtlige af de besætningsmedlemmer vi talte med er begejstrede for det nye skib. Også selvom arbejdsgangen ikke har ændret i forhold til det forrige skib.

- Arbejdsgangen og fremgangsmåden og indtastningsmåden er det samme, som på det gamle skib, Adolf Jensen, men de fysiske arbejdsforhold er langt bedre end de har været før i tiden. Vi er meget glade, for der er rigeligt med plads, og det er meget flot, siger programkoordinator Sofie Ruth Jeremiassen.

- Det er dejligt. Skibet er helt nyt, og set i forhold til vores tidligere skib "Adolf Jensen", er forholdene meget bedre. Ikke at "Adolf Jensen" var dårlig, meeen, siger kaptajn Flemming Heinrich, der dermed er på linje med besætningsmedlem Jørgen Sethsen.

- Vi har helt klart bedre arbejdsforhold, og vi kan få meget mere ud af al den plads, siger Jørgen Sethsen.

Det 32 meter lange skib, blev bygget i Karstensens Skibsværft i Skagen, og har kostet i omegnen af 50 millioner kroner. "Sanna" afløser Pinngortitaleriffiks gamle skib "Adolf Jensen", og kan bruges til mange forskningsmæssige opgaver.

Dette års togtplan løber ind til oktober måned, hvor der blandt andet indbydes til et større samarbejde med fiskerne.

De vil nemlig tage kontakt til de fiskere de møder for at indgå et samarbejde om at tage måleprøver og samle informationer fra det lokale fiskeri.

- Mit mål er, at biologerne og fiskerne skal indgå i et mere koordineret samarbejde. Jeg spørger om de, fiskerne, har lyst til at måle de fisk de fanger, måske en eller to gange om måneden året rundt, så vi får flere data, at arbejde med. Fordi vi kan ikke altid tage til enkelte bygder og byer, siger besætningsmedlem i "Sanna" Jørgen Sethsen.

"Sanna" blev til ved et samarbejde mellem forskere og skibsbyggere, oplyser kommunikationsmedarbejder i Grønlands Naturinstitut, Kitte Vinther-Jensen.

- "Sanna" blev designet af de forskere vi har på Grønlands Naturinstitut og Grønlands Klimaforskningscenter. De har i samarbejde med skibsbyggerne designet det perfekte skib, til både at kunne lave klimaundersøgelser, miljøundersøgelser og så de nødvendige fiskeundersøgelser, kommunikationsmedarbejder i Grønlands Naturinstitut, Kitte Vinther -Jensen.

"Sanna" har plads til 16 mand, fordelt på 9 kahytter.