Befolkningen i Kangaatsiaq føler sig utrygge

Skrevet af Mads Lynge
28. juli 2005 15:32

Kangaatsiaq by har i over én måned ikke haft kommunefogeder, og har forgæves søgt efter nye. Det mener byens borgmester er betænkeligt, og ifølge ham er den eneste løsning bedre løn- og arbejdsvilkår:

- For en by med næsten 700 indbyggere, er det en yderst foruroligende situation vi er havnet i, siger borgmester Otto Jeremiassen fra Siumut, og fortsætter:

- Byens befolkning føler sig utrygge, og det nytter ikke, at de ikke har en autoritet at kunne henvende sig til, når der er noget, der brænder på, siger han.

Kommunen havde indtil for en måned siden tre kommunefogeder, der alle siden har sagt deres stillinger op og søgt nye udfordringer.

Hvad gør de så når der er en presserende sag, der kræver politiarbejde?

- Når der er én eller flere, der skal skal stilles for en anklagestol, er vi simpelthen nødt til at sende dem til Aasiaat. Dér kan de få den rette behandling, siger han.

Politiet selv vurderer om det er en sag man her og nu er nødt til arbejde videre på, eller om man skal lade den vente.

Otto Jeremiassen, der også er landstingsmedlem, fremsatte i september sidste år en forespørgsel til Justitsministeriet, om hvorvidt kommunefogedernes lønforhold kan ændres, så de kommer til at stå i forhold til arbejdsindsatsen. En forespørgsel, som Landsstyret siden hen har tilsluttet sig.

Rigspolitichefen har i sin vurdering af spørgsmålet udtalt, at han finder det betænkeligt, at anbefale en omlægning af vederlaget, da en endelig vurdering først vil kunne finde sted, når Retsvæsenskommissionen har fremkommet med forslag til den grønlandske politiordning.

En kommunefoged får en løn, der cirka svarer til hvad en reservebetjent får, siger politimester Anders Linnet.

Forskellen er bare, at den bliver fastsat efter helt specielle regler.

Lønnen ligger på et sted mellem 6000 og 43.000 kroner pr. år, alt efter hvor stor byen/bygden er, og om der er industri eller ej.

Der i alt knap 700 indbyggere i Kangaatsiaq by. Kommunen som helhed har i alt lige knap 1500 indbyggere, fordelt på selve byen og fire bygder.