Befolkningen har ingen tillid til politikerne

Den grønlandske befolkning har ingen tillid til politikerne. Befolkningen mener, at politikerne tænker mere på at gøre noget godt for sig selv frem for samfundet. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Administration på Ilisimatusarfik.
Skrevet af Mikkel Bjarnø Lund
24. november 2008 13:08

Hele 70 procent af de adspurgte svarede ja til spørgsmålet: Grønlandske politikere tænker kun på at gøre noget godt for sig selv?

- Langt de fleste af dem, vi har spurgt, siger, at de grønlandske politikere tænker mere på at gøre noget godt for sig selv end befolkningen. Det er en klar indikation på, at der ikke er nogen tillid til, at politikerne tænker på samfundet frem for dem selv, siger Lektor Pia Vedel Ankersen, der står bag undersøgelsen.

Den grundlæggende mistillid til de grønlandske politikere fremgår af en større ny undersøgelse med interviews med en repræsentativ del af den grønlandske befolkning, som institut for administration står bag. Og Ifølge Pia Vedel Ankersen stammer mistilliden fra den lange række af skandalesager, der har været de senere år.

- Baggrunden for mistilliden er selvfølgelig de mange skandaler, der har været. Der har været mange eksempler på, at der faktisk er folk, som ikke er troværdige, og hvor man har en klar fornemmelse af, at de egentligt tænker mere på sig selv end samfundets ve og vel, siger hun.

Undersøgelsen viser også, at mistilliden går igen, når emnet handler om selvstyre.

- I forhold til selvstyre så siger 90 procent, at det, politikerne skal koncentrere sig om, er at få de områder - der allerede er i Grønland - til at fungere frem for at hjemtage nye områder. Et godt eksempel er sundhedsvæsenet. Her mener 40 procent faktisk, at sundhedsvæsenet ville fungere langt bedre, hvis det var Danmark, der administrerede det. Det er jo ikke lige frem en hyldest til de grønlandske politikere og deres arbejde, siger hun.

Alligevel viser undersøgelsen, at der er stort flertal for at få selvstyre.

- Langt de fleste nærer en grundlæggende mistillid til politikerne, men man føler endnu mere, at man ønsker et mere selvstændigt Grønland. Det føler man dybere, og derfor er der stadig et klart flertal for et ja til selvstyre i befolkningen, siger hun.