Bedre slædespor med EU-støtte

Qaasuitsup kommunia deltager i en nordisk konkurrence om at blive energikommune.
Skrevet af Oline I. Olsen
04. februar 2011 11:32

Hundeslædekørsel er en bæredygtig transport baseret på vedvarende energi, sådan lyder begrundelsen for Qaasuitsup kommunias deltagelse i konkurrencen om at blive en nordisk energi kommune.

- Alternativer til hundeslæder vil være flere både, der udleder co2. Og snescootere og biler, siger Mette Skarregaard Petersen, specialkonsulent med miljø og klima i Qaasuitsup kommunia.

- Vi har oplevet et stigende antal henvendelser fra fiskere og fangere, også fra turistoperatører, som oplever at slædesporerne er blevet dårligere og mere farlige. Og på den baggrund gik man ind i et EU-projekt, hvor vi har fået nogle økonomiske midler til at forbedre slædesporene. Det siger Specialkonsulent Mette Skarregaard Petersen fra Qaasuitsup kommunia. Kommunen har for at forbedre slædesporene sat plastmåtter op, som ikke bare skal holde på sneen, men samtidig også kan være med til at styrke vegetationen. Dertil har kommunens folk brugt med pistemaskinen på vandspærrezonen og sat snehegn op, som også kan holde på sneen.

Kommunen mener nemlig at slædekørsel er et energiprojekt, der gør kommunen værdig til deltage i konkurrencen om at blive valgt som nordisk energikommune.

- Har i regnet ud, hvor meget man sparer på CO2 udledning, ved at køre på hundeslæde?

- Nej, det har vi ikke, det vil være det næste skridt at prøve at lave nogle beregninger på det.

Det er det nordiske ministerråd for energi, der står bag konkurrencen om nordisk energikommune. Vinderkommunen vil få anerkendelse og opmærksomhed for deres projekt, der sætter fokus på bæredygtig energi, grøn vækst og det energirelaterede klimaarbejde i Norden. Og det vil Qaasuitsup Kommunia altså være med til.

- Og vi vil jo meget gerne sætte fokus på at klimaforandringer har nogle konsekvenser for Grønland. Og i sær for hundeslædekulturen.

Til foråret bliver vinderen af nordisk energikommune udpeget fra det nordiske råd.