Ban Ki Moon begejstret for grønlandske kortfilm

Det blev færinger, der løb af med førstepræmien i klima-kortfilmskonkurrencen REClimate. Men de grønlandske deltagere fik et skulderklap, da deres film blev vist for FN's generalsekretær.
Skrevet af Karsten Sommer
08. december 2009 09:11

I forbindelse med klimatopmødet blev vinderne af Foreningen Nordens kortfilmskonkurrence REClimate 2009 i dag udråbt.

To unge grønlandske filmmagere, Niini Malu Hansen og Inaluk Schmidt Jacobsen, deltog i kortfilmskonkurencen om klimaforandringer i konkurrence med 100 andre film fra hele Norden.

Det blev dog ikke deres to kortfilm The melting of the Ice Cap I og II, som vandt, men filmene har alligevel gjort stor nytte, fortæller projektkoordinater Josefin Lindberg fra Foreningen Norden.

I oktober besøgte FN's generalsekretær Ban Ki Moon nemlig Stockholm og bad om at møde klimainteresserede unge. Der blev derfor arrangeret et møde med en svensk skoleklasse, og under det møde blev netop en af Niini Malu Hansen og Inaluk Schmidts små kortfilm vist for FN-generalsekretæren.

Ifølge Josefin Lindberg var Ban Kii Moon begejstret for filmen, som bragte minder frem i ham om sit første besøg i Arktis, da han tidligere i år besøgte den arktiske del af Norge sammen med Norges statsminister.

Det blev dog ikke de grønlandske kortfilm, der vandt konkurrencen. Vinder blev et færøsk bidrag -Burden (Byrden) af de tre færinger Jákup Klein, Jóannes Martin Johannesen og Hermann Mørkøre.

De vinder en præmie på 2000 euro svarende til knap 15.000 kroner. 2. til 5. præmien fik gik til henholdsvis Finland, Island, Sverige og Danmark.

REClimatefilmene inklusive de grønlandske bidrag, vil blive vist i de kommende dage i forbindelse med COP15-mødet i København.