Bagger: Grønland skal være mere synlig i ny arktisk strategi

I slutningen af marts skal hele rigsfællesskabet drøfte en ny arktisk strategi i Ilulissat.
Rigsfællesskabets nuværende arktiske strategi, der er fra 2011, udløber ved udgangen af i år. Foto © : Brian Grønvold
Skrevet af Kathrine Kruse
26. februar 2020 12:18

Ilulissat bliver endnu gang vært på et politisk stormøde.

Det sker, når naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Siumuts Ane Lone Bagger (S), inviterer politikere fra Danmark, Grønland og Færøerne til byen i slutningen af marts.

Her skal parlamentarikerne give deres bidrag til indholdet af en ny arktisk strategi.

- Vi bliver en del deltagere. Og vi glæder os til at drøfte emnet. Især til at indlede drøftelsen af Kongerigets Arktiske Strategi i den arktiske del af kongeriget, siger Ane Lone Bagger.

Kongerigets nuværende arktiske strategi, der er fra 2011, udløber nemlig ved udgangen af dette år.

Derfor skal politikere, den danske udenrigsminister og Naalakkersuisut indlede en proces med at lave en ny arktisk strategi, der skal gælde fra 2021 til 2030.

Borgermøde i Nuuk i maj

- Vi vil fra Naalakkersuisuts side kræve, at vi, der bor i Arktis, skal være mere synlige i den arktiske strategi. For Danmark kan kun kalde sig en arktisk nation på grund af vores land. Derfor ønsker vi, at Grønland skal være mere synlig i den kommende arktiske strategi, siger Ane Lone Bagger.

På det kommende stormøde i Ilulissat får deltagerne mulighed for at komme med deres synspunkter og holdninger til den nye arktiske strategi.

- Debatten vil så pege på, hvordan den kommende arktiske strategi skal se ud. Det første udkast bliver lavet i løbet af sommeren, siger Ane Lone Bagger.

Ifølge hende bliver der også i maj holdt et borgermøde i Nuuk, hvor arbejdet med den nye arktiske strategi vil blive præsenteret.