Børn går forrest i kampen mod rygning

19. december 2005 15:12

Jublen i 7.b på Kangillinnguit skole i Nuuk ville ingen ende tage i eftermiddags, da både KNR TV og Radio var på besøg. I favnen stod ungerne med en kæmpe gavecheck på 20.000 kroner, som eleverne har fået, fordi de har gjort en særlig indsats i Paarisas konkurrence om røgfrie klasser

-Jeg har lært en masse om, at det er usundt, og at man ikke skal ryge, siger 12-årige Kenny, der er en af vinderne i konkurrencen, hvor hovedpræmien var en check på 20.000 kroner. Kenny går i 7.b på Kangillinnguit Atuartik og her har han sammen med resten af klassen været med til at demonstrere mod rygning og fået skilte op på arbejdspladser mod den farlige tobaksrøg.

Børnene har også skrevet til kommunalbestyrelsen og foreslået, at 4.maj skal være officiel røgfri dag i Grønland ligesom den er det i mange andre lande.

Men hvordan motiverer man egentlig en klasse til at lade smøgerne ligge, når børnene dagligt ser vokse kaste sig over tobakken.

Klasselærer Cecilie Whal fortæller:

-Jeg synes, at det er meget vigtigt, at man fortæller børnene, hvor farligt det er at ryge. Det er også vigtig at fortælle, hvor dyrt det er både for rygerne men også for samfundet med al den sygdom, der følger med rygning.

Hos Paarisa fortæller Sofie Jessen, at klassen har vundet, fordi de har afleveret en veludført rapport over en lang række aktiviteter. Hun peger især på klassens evne til at involvere andre elver og forældre, hvoraf mange er stoppet med at ryge.

30 klasser over hele Grønland var tilmeldt konkurrencen i år, og også til næste år vil der være en røgfri klassekonkurrence.

7.b regner med at bruge de 20.000 kroner til studie- eller sprogrejse.