Bárðarbunga er tæt på udbrud

Det buldrer og brager i dag omkring vulkanen Bárðarbunga i den sydøstlige del af Island. Islands meteorologiske institut har nu udsendt, hvad der kaldes en rød alarm til flytrafikken, skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Det er det højeste trin på Islands alarmskala, der har fem trin.
Skrevet af Karsten Sommer
23. august 2014 15:32

Det betyder, at flytrafik lige nu er forbudt i en stor radius omkring vulkanen, rapporterer islandsk radio.

Lufthavne på Island er dog fortsat åbne.

Alarmen er udsendt, efter at myndighederne i dag har lokaliseret en mindre lavastrøm fra Bárðarbunga nordøstlige del.

I den seneste uge har der været tusindvis af små jordskælv, som har sendt rystelser igennem vulkanen, der ligger under Vatnajokull-gletsjeren. Det kraftigste skælv havde en styrke på 4,5 på Richterskalaen.

De islandske myndigheder har nu afspærret området og evakueret folk nord for Bárðarbunga af frygt for, at vulkanen går kraftigt i udbrud.

Et større vulkanudbrud kan få store konsekvenser for flytrafikken, sådan som det skete tilbage i 2010 ved vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajökull .

Men eksperter vurderer, at Bárðarbunga er en helt anden type vulkan og næppe vil fremkalde en askesky på størrelse med den i 2010, som i ugevis generede den internationale flytrafik i Europa.

- Den kemiske sammensætning i Bárðarbunga er mere primitiv end Eyjafjallajökulls, hvilket betyder, at den er mindre eksplosiv, forklarer Rikke Pedersen, der er administrationschef på Nordisk Vulkanolgisk Institut på Island.

Bárðarbungas sidste udbrud foregik fra juni til oktober helt tilbage i 1910.