AUL-sagen: Påstand mod påstand

Skrevet af Karsten Sommer
24. oktober 2005 11:03

Air Greenland og Royal Arctic Line undrer sig!

De har udtrykt interesse for at købe Arctic Umiaq Line, men de fik aldrig lov til at byde!

Hans Enoksen undrer sig også!

Han siger at Air Greenland ikke ville acceptere at andre bød ind på rederiet – derfor blev de kasseret som mulig køber!

Air Greenland og Royal Arctic Line meddelte første gang Hjemmestyret deres interesse for Arctic Umiaq Line i slutningen af juli.

Den 12.august havde de to selskaber så møde med Hjemmestyrets Direktorat for Infrastruktur, hvor de blev meddelt at Hjemmestyret ville fastholde den oprindelige plan omkring salget af Arctic Umiaq Line, fastlagt af Landsstyret, hvilket betød at der ville blive udarbejdet et salgsprospekt, som interesserede parter så ville kunne byde ind på.

Ifølge Air Greenlands direktør Flemming Knudsen blev de to selskaber spurgt om de under de vilkår stadig var interesseret i at være med til at byde på Arctic Umiaq Line, og de sagde ja tak.

Det var den 12.august. De bekræftede skriftligt deres interesse i at være med til at byde den 16.august.

Siden hørte selskaberne ikke mere, før Hjemmestyret den 5.september – 3 uger efter - annoncerede at de sandsynlige nye ejere af Arctic Umiaq Line ville blive Arctic Travel Group – et dansk konsortium – bestående af en række danske rejsearrangører samt flyselskabet Air Alpha. Arctic Travel Group har så siden – den 14.oktober – afgivet et købstilbud, som Hjemmestyret vil svare på senest den 30.oktober.

Landsstyreformand Hans Enoksen har en helt anden udlægning af sagen.

Hans Enoksen påpeger at der stadig foregår forhandlinger med de interesserede parter og det er endnu ikke er besluttet hvem der skal købe Arctic Umiaq Line.

På spørgsmålet om hvorfor kun Arctic Travel Group har fået lov at byde, siger Hans Enoksen at det vigtigste er den pris man kan opnå for selskabet – og at kystpassagertrafikken bevares.

- Det har været det grundlæggende element i forhandlingerne at Arctic Travel Group har tilbudt en for samfundet billig løsning.

Hans Enoksen siger videre at Air Greenland og Royal Arctic Line krævede at der ikke måtte være andre interessenter. I så fald ville de ikke være med til handlen. De krævede at kun de måtte drive kystsejlads. Og andre ikke måtte spørges.

- Den holdning synes vi ikke er i orden. Alt må foregå på fri konkurrencevilkår. Dem der giver det billigste tilbud for samfundet – de vinder, slutter Hans Enoksen.

Med disse udtalelser fra Hans Enoksen kan man godt sige at påstand står mod påstand.

Air Greenland siger at de accepterede udbudsvilkårene – Hans Enoksen siger at selskaberne krævede at være alene. Men at løbet ikke er kørt – der foregår stadig vurderinger omkring salget – Hans Enoksen håber at der ligger en endelig afklaring den 26.oktober.