Atassut: Tættere samarbejde med EU

Skrevet af Karsten Sommer
02. februar 2005 17:23

Atassut ønsker, at Grønland udbygger samarbejdet med EU. I dag drøfter parterne mest fisk. Men nu er det på tide at komme videre, mener folketingskandidat Ellen Christoffersen.

- Vi mener samarbejdet skal udbygges indenfor projekter som infrastruktur, forskningsprojekter, handel og trafik. Når vi ikke umiddelbart mener at vi skal søge egentlig optagelse i EU, handler det om, at Grønland jo også skal kunne leve op til de standarder, der gælder for EU. På den baggrund tror jeg, at det stadig kan være en fordel for Grønland at stå uden for EU, siger hun.

-Vi har jo oplevet, at EU har lavet restriktioner omkring import af mange af vores fødevarer. Det er vigtigt at vi ikke bare går ind i EU, og så oplever at blive ”taget med bukserne nede” på grund af forhold, som vi ikke har været opmærksomme på, understreger Atassut-kandidaten.

Siumuts folketingskandidat Ole Aggu Markussen synes, at debatten om EU handler alt for meget om penge.

-Jeg kan ikke lide, at vi altid snakker om tilskudssystemer. Vi er blevet opflasket med tilskudssystemer. Jeg synes der er mere perspektiv i at kigge på de forandringsprocesser vi skal igennem, som land og som folk, for at vi kan blive selvstyrende, og på sigt selvstændige. Det har selvfølgelig noget med EU at gøre, men ligeså meget handler det om hele verden, siger han.

-Løsningen er ikke bare at melde sig ind i EU. Det selvstyrende område Åland er jo blevet medlem af EU gennem Sverige, og der harmes de ålandske politikere nu over, at de ikke har en pløk indflydelse i EU.

-Jeg synes man skal klappe hesten lidt og lære at udnytte mulighederne fuldt ud. Det mener jeg ikke, at vi gør i dag. Vi skal udnytte alle de markeder der er i verden, og forudsætningen for det, er at vi står på egne ben, understreger Ole Aggu Markussen.