Atassut afviser skat på fri mobil og rejser: Jeg har sagt undskyld

Hvad fanden har jeg lavet, tænkte Aqqalu Jerimiassen, da han havde skrevet under på at beskatte frie goder. Nu skal lovforslag behandles igen - både i udvalg og på samlingen.
Aqqalu Jerimiassen var nødt til at ændre holdning til et lovforslag i går. det har han sagt undskyld for. Foto © : KNR
04. november 2021 15:50

Det vakte opsigt, da Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen, stillede sig op på talerstolen i Inatsisartut-salen onsdag. 

Her meddelte han nemlig, at ham og hans parti trækker støtten til en del af et forslag, der lægger op til at beskatte frie goder, som arbejdspladser stiller gratis til rådighed til medarbejdere.

Det kan for eksempel være internet, telefoner eller rejser.

Forslaget skulle i går andenbehandles på politikernes efterårssamling, og partierne vidste nogenlunde, hvor de havde hinanden. Indtil Atassut lavede en kovending.

Aqqalu Jerimiassens udmelding er opsigtsvækkende af to grunde:

For det første havde han selv sagt god for det, da forslaget blev behandlet i Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg, og for det andet er han støtteparti for koalitionen.

Atassut-formanden erkender da også, at det var sent, at han sagde sin rigtige mening. Han forklarer, at han havde en dårlig mavefornemmelse, lige så snart at udvalget havde sendt forslaget videre til andenbehandling.

- Jeg tænkte, 'hvad fanden har jeg lavet?', siger formanden til KNR.

En for stor kamel at sluge

Som støtteparti ville Aqqalu Jerimiassen gerne støtte koalitionens forslag. Men da det kom til stykket var det en alt for stor kamel at sluge.

I oplægget til lovforslaget bemærker Naalakkersuisut, at det ofte er personer med høje indkomster, der modtager de frie goder. Forslaget er derfor også et middel til at skabe mere økonomisk lighed, står der.

Og den politik kan Atassut ikke stå inde for.

- Til sidst var jeg nødt til at følge mit hjerte, og jeg var nødt til at fortryde det. Det ville modsige vores partiprogram og vores principper, siger han. 

- Jeg bliver nødt til at forsvare det, jeg har sagt, tilføjer formanden.

Du skrev under i udvalget. Hvordan kan det være, at du først vælger at sige fra nede i salen? Synes du ikke, det er lidt sent?

- Jo det er det. Det er derfor, at jeg har sagt undskyld direkte fra talerstolen, og jeg har sagt at det ikke er pænt, den måde jeg har gjort det på.

I starten gik I med, fordi I er støtteparti, men så var det for stor en kamel at sluge, da det kom til stykket. Synes du, at Atassut generelt går for meget på kompromis for at være støtteparti?

- Ikke på alle punkter. Der er i hvert fald rigtig mange punkter, som vi er enige i. 

Forslaget skal tilbage i udvalget

Atassuts udmelding kommer til at påvirke processen med at behandle lovforslaget.

Nu skal lovforslaget tilbage og behandles igen i Finans- og Skatteudvalget, fortæller Jens Napaattooq fra Naleraq, der er formand for udvalget.

Og så skal det igen andenbehandles i Inatsisartut.

- Konsekvensen er at punktet er blevet sendt tilbage til udvalget, og andenbehandling af forslaget er midlertidig stoppet fordi udvalget skal lave en ny betænkning, og når en ny betænkning er klar, skal den sendes til Inatsisartut, hvor andenbehandling af forslaget så kan forsætte.

- Det kommer til at være lidt mærkeligt, fordi selvom vi i udvalget nu er i mindretal i forhold til forslaget, så bliver forslaget vedtaget af et flertal i Inatsisartut på baggrund af indstillingen fra mindretallet i udvalget, siger Jens Napaattooq.

Koalitionen mellem Inuit Ataqatigiit og Naleraq har et spinkelt flertal med 16 ud af 31 mandater i Inatsisartut, og derfor ser forslaget stadig ud til at blive vedtaget.

Jens Napaattooq ser ikke det store problem i, at Atassut laver en kovending. I hvert fald ikke, når det sker sjældent.

- Hvis man bliver ved med at indtage sådan en position kan det give problemer, og det kan få konsekvenser, hvis det drejer sig om store beslutninger.

- Men det er en rettighed for et støtteparti, at indtage sådan en position i enkeltsager, siger han.