Asii vil have debat om kunstig befrugtning

31. maj 2006 14:24

Grønland skal tage en diskussion omkring kunstig befrugtning, mener landsstyremedlemmet for sundhed, Asii Chemnitz Narup på baggrund af den debat, der i øjeblikket raser i Danmark.

I Danmark fyger argumenter og forslag frem og tilbage i folketingssalen, hvor politikerne forsøger at blive enige om, hvorvidt lesbiske og enlige også skal have ret til at blive kunstigt befrugtet på statens regning på lige fod med heteroseksuelle par.

Debatten bliver lidt anderledes her i landet, fordi der, som reglerne er i dag, ikke nogle i Grønland, der får tilbud om kunstig befrugtning – hverken homo- eller heteroseksuelle. Barnløse får dog tilbudt forundersøgelser, og hvis der er behov, så gives der en henvisning til en fertilitetsklinik. Udgifterne til den kunstige befrugtning betaler folk selv.

Men landsstyremedlemmet for sundhed, Asii Chemnitz Narup ser gerne, at vi også her i landet tager en diskussion omkring kunstig befrugtning.

- Det er en vigtig diskussion, så jeg vil gerne brede den ud, og bede folk rundt omkring om at forholde sig til den, og give deres mening til kende, siger hun.

Til gengæld mener hun, at det er ligegyldigt om man er homo- eller heteroseksuel.

- Der er en lige ret, hvad enten man er sammensat på den ene eller anden måde. Det handler om at have gode forældre-evner.

Så nu skal en etisk tænketank lægge hovedet i blød for at give et bud på, hvordan reglerne skal være i Grønland i fremtiden. Den skal mødes i midten af juni og et af emnerne bliver kunstig befrugtning.

Asii Chemnitz Narup holder sine egne kort tæt til kroppen. Hun vil nu lade debatten køre i Grønland, før hun selv melder ud, hvad hun synes.

- Jeg vil godt lige lade diskussionen simre i befolkningen, siger hun.