FORSKER Bedre forhold kan få kvinder ind i politik

Hvis flere kvinder skal ud af hjemmene og ind i politik, skal der være flere børneindstitutioner og længere barselsorlov. Det siger Marie-Kathrine Poppel, der forsker i køn og ligestillig på ilisimatusarfik.
Foto © : KNR
04. marts 2017 15:32

Onsdag kunne KNR efter en optælling fortælle, at kun en fjerdedel af de opstillede kandidater til kommunalvalget er kvinder.
Absolut færrest kvindelige kandidater er der i Nordkommunen, som skal deles i to. I den nordligste del, som skal bestå af byerne fra Qaanaaq til Ilulissat, er kun 16 procent af de kandidaterne kvinder, hvilket svarer til cirka hver sjette kandidat.

Og det er en tendens, som forsker i køn og ligestilling Marie-Kathrine Poppel genkender:

 - Få kvinder stiller op til politik i fangersamfundene, mens flere kvinder stiller op i de større byer, siger forskeren til Qanorooq tirsdag, der peger på, at politikerne må hjælpe til, hvis kvinderne skal ud af hjemmene og ind i politik. 

 - Mange kvinder er enlig mødre. Hvis de skal have tid til politik uden alt for mange forhindringer, så skal der være flere børneindstitutioner og længere barselsorlov, Inden for partierne er der også store forskelle på andelene af kvinder. Partii Naleraq har den laveste andel af kvindelige kandidater med 15 procent, hvorimod Demokraterne har flere kvinder end mænd opstillet - her er 63 procent af kandidaterne kvinder.

Og forskellige undersøgelser om ligestilling peger henimod at mænd og kvinder vælger arbejde eller ansvar udfra køn, fortæller Mariekathrine Poppel men påpeger, at stadig flere kvinder deltager i det politiske liv.

-  Vi skal og så huske på, at kvinder først fik stemmeret i 1948. Siden dengang er der flere og flere kvinder ( i politik), og i dag er op til 33 procent af de valgte kvinder, sagde Marie-Kathrine Poppel til Qanorooq.