- Lovens formål er jo at den grønlandske slædehund skal beskyttes, men vi har konstateret at den gældende lovgivning ikke er fyldestgørende, siger Aqqaluaq B. Egede til Tv-avisen Qanorooq.Foto: KNR

Aqqaluaq B. Egede vil stramme lov om slædehunde

Lovgivningen om beskyttelse af den grønlandske slædehund er ikke god nok, mener naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, derfor vil han undersøge hvad der kan gøres bedre.

Den grønlandske hund må ikke blandes med andre hunderacer. Hunden er beskyttet. Men blanding mellem den grønlandske slædehund med andre hunderacer er sket før.

I den forbindelse mener organisationen for grønlandske hundeslædefører, KNQK, at lovgivningen om beskyttelse af slædehunden er for slap.

LÆS OGSÅ Qeqertarsuaq kan nu igen deltage i grønlandsmesterskabet i slædeløb

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst lover ændringer i lovgivningen:

- Lovens formål er jo at den grønlandske slædehund skal beskyttes, men vi har konstateret at den gældende lovgivning ikke er fyldestgørende, siger Aqqaluaq B. Egede (IA) til Tv-avisen Qanorooq.

- Det vi i Naalakkersuisut arbejder med, er, hvordan vi bedst kan gøre det og de tiltag der skal til når der sker en blanding.

Lovforslag til forårssamling

Aqqaluaq B. Egede forklarer, at han er i gang med at udarbejde et lovforslag om den grønlandske slædehund.

- Det vi ønsker at se i arbejdet med lovforslaget er, hvilke tiltag der skal til for at beskytte den grønlandske slædehund, for at forebygge blanding med andre racer og hvilke tiltag der skal til, hvis den bliver blandet.

Han forventer at fremlægge lovforslaget for Inatsisartut til forårssamlingen næste år.

En del af lovforslaget skal bunde ud i, at reglerne ikke skal være til at misforstå hos kommunerne, siger han.

- Som eksempel har man i den tidligere sag oplevet; hvem skal reagere på det der sker og hvis en hund skal aflives, hvem kan udføre det hurtigst muligt, også fordi hunde er beskyttede, siger Aqqaluaq B. Egede.

- I Naalakkersuisut er vi i gang med at udarbejde lovgivningen omkring den grønlandske slædehund som har flere kulturelle aspekter, og hvad skal der ske, hvis der sker en blanding; også med vedkommende som foranlediger blandingen, dermed også muligheder for kommunerne for handling.

LÆS OGSÅ Blandet modtagelse af slædeførere fra Qeqertarsuaq

I 2018 i Qeqertarsuaq, hvor en hundeejer havde indført en fremmed hunderace blandt andre slædehunde. Da sagen begyndte at rulle i efteråret 2018, blev samtlige slædeførere fra Qeqertarsuaq udelukket fra blandt andet i grønlandsmesterskabet i slædeløb, da KNQK frygtede, at den grønlandske slædehund kan risikere at blive opblandet med andre hunderacer

Efterfølgende fik en slædekusk fem års karantæne i hundeslædevæddeløbs arrangementer. Men fra år næste kan slædefører fra Qeqertarsuaq deltage igen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt