Aqqalu Jerimiassen vil skærpe straffen for hårde stoffer, men er åben for cannabis

Atassut vil gerne skærpe straffen for hårde stoffer, men partiets formand er åbensindet, når det gælder cannabis.
Ifølge Aqqalu Jerimiassen vil en skærpning af straffen mod hårdere stoffer skræmme folk fra at smugle eller sælge hård narkotika. Foto © : KNR
Skrevet af Teitur Larsen
17. februar 2023 12:19

​Atassut vil skærpe straffen for smugling og salg af hårde stoffer som for eksempel kokain og heroin.

Derfor fremsætter partiet et beslutningsforslag om netop det til forårssamlingen i Inatsisartut, skriver partiet på sin Facebookside.

- Den straf, vi har i dag skal fordobles eller tredobles, siger Atassuts formand Aqqalu Jerimiassen.

Der er bare ingen strafferamme i den grønlandske kriminallov. Straffe udmåles ud fra retspraksis, hvor anklagemyndigheden udmåler en straf ud fra den konkrete sag, men de læner sig ofte op ad de danske retningslinjer.

Node link
Titel
Kæmpe stigning i beslaglægning af hash i Grønland

Straffen for narkokriminalitet vurderes ud fra forskellige kriterier som mængde, og hvorvidt stoffet er til eget forbrug eller videresalg.

Grønlands Politi kan derfor ikke give en umiddelbar vurdering af en typisk straf for at smugle en større mængde hårde stoffer ind i Grønland. Det er nemlig begrænset, hvor mange sager, de har, oplyser ordensmagten til KNR.

70 gram kokain
Aqqalu Jerimiassen mener dog, at hvis tilfældet sker, så skal vi have en ramme for en straf.

- Hvis der er nogen, der smugler 30 kilo kokain ind i Grønland, så skal de have helt op til 10 år, siger Aqqqalu Jerimiassen.

Ifølge Grønlands Politi er det ikke set før, at hårde stoffer smugles ind i så store mængder. Det er kun hash, de har beslaglagt i kilovis.

Politiet giver et eksempel på en straf af en mand i januar 2022, der fik et år og ni måneders anstaltsanbringelse for besiddelse af 70 gram kokain.

Node link
Titel
Bjørn Tegner Bay: En katastrofe for landet, hvis hash bliver legaliseret

Står det så til Aqqalu Jerimiassen, skulle manden i stedet have haft fem år og to måneder i anstalt.

- Vi kan ikke bare ignorere de personer, der forsøger at få de farlige stoffer ind i det grønlandske samfund. Vi skal lave nogle straffe, der får folk til at fortryde, at de smugler hårde stoffer ind i landet, siger han.

Formanden har dog en anden holdning, når gælder cannabis.

Åben for legalisering af cannabis
Det er kun få uger siden, at Atassuts formand lagde op til en debat om cannabis. Her var det ifølge Aqqalu Jerimiassen på tide, at Grønland fik debatteret, hvorvidt vi skal afkriminalisere eller helt legalisere cannabis.

Debat om cannabis
 
Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen, lagde i januar et opslag op på Facebook, hvor han mener, at der bør være en åben debat om cannabis.

Koalitionen bestående af Inuit Ataqatigiit og Siumut gjorde sig hurtigt enige med Atassuts formand i, at det er på tide at debattere rusmidlet.

Senere meldte oppositionen sig i ind i debatkoret. Dermed er alle partier i Inatsisartut klar til en debat om cannabis.

Ingen af partierne har lagt sig fast på, hvad de mener om cannabis.

Hvor og hvornår en debat skal foregå, har ingen af partierne meldt noget om.
Selvom Aqqalu Jerimiassen bød til debat, så har formanden ikke selv et krystalklart svar på, hvad han selv mener om en eventuel legalisering af cannabis.

Det skyldes blandt andet interne uenigheder om emnet i Atassut, men nu indrømmer formanden, at hans personlige holdning til cannabis er lidt mere afslappet end partifællernes.

- Jeg er mere åbensindet. Døren er lidt åben for mig om, at man kan legalisere cannabis. Alligevel vil jeg gerne have et videnskabeligt bevis på konsekvenser af en legalisering, før jeg lægger mig fast på, hvad jeg mener, siger Aqqalu Jerimiassen.

Afhængighed og dødelighed
Årsagen til at Aqqalu Jerimiassen er strengere, når det gælder hårde stoffer, er, at hårde stoffer ifølge ham er mere afhængighedsskabende.

- Hvis man ser på målingen af afhængighed og dødelighed, så er det langt, langt værre ved heroin, kokain og ecstasy, siger han.

Man kan vel også blive afhængig af hash?

- Selvfølgelig kan man det. Det er måske lige så afhængighedsskabende som en cigaret. Alligevel skal man ikke se på selve cannabisplanten som et narkotikum. Det er tabuet af selve planten, der er problemet.

Node link
Titel
65 procent flere søgte om hjælp til hashmisbrug
Alkohol er også afhængighedsskabende og er dødeligt. Skal vi begrænse det?

- Det, som er legaliseret i forvejen, kan vi ikke gøre noget ved. Vi kan dog gøre noget ved de hårde stoffer nu, siger han.

Sidste år beslaglagde Grønlands Politi 129,7 kilo hash i Grønland.

Det er en stigning på 33 procent – altså en tredjedel – sammenlignet med 2021.

I 2022 blev der også anholdt tre gange så mange personer for at smugle narko ind i landet som året før. Her blev langt størstedelen taget i at smugle hash ind i landet.