A.P. Møller Fonden donerer 25 mio. kr. til iskerneforskning

Center for Is og Klima under det danske Niels Bohr Institut har fået en bevilling på 25 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til et nyt stort forskningsprojekt i Grønland.
Foto © : Niels Bohr Instituttet
Skrevet af Laura Aggernæs
13. april 2015 06:45

Projektet går ud på at bore en 2,5 kilometer dyb iskerne gennem den store hurtigtflydende del af indlandsisen i Nordøstgrønland og få ny viden om, hvordan og hurtigt isen bevæger sig.

En viden, der vil kunne forbedre prognoserne for fremtidens havstigning, skriver instituttet på deres hjemmeside.

Boringen kommer til at foregå i den store isstrøm i Nordøstgrønland - et område i isen, hvor den flyder med omkring 60 meter om året.

- Man ved meget lidt om, hvordan isen i iskappen bevæger sig, så formålet med projektet er at øge vores forståelse af, hvordan isstrømme bidrager til det stærkt stigende tab af den grønlandske indlandis, fortæller professor og leder af Center for Is og Klima, Dorthe Dahl-Jensen.

 

Adskiller sig fra andre projekter

Centeret har tidligere ledet syv iskerneboringer, der alle har bidraget med viden om fortidens klima.

Men det nye projekt adskiller sig væsentligt fra de hidtidige boringer:

- Det vil være første gang, der bores en iskerne gennem hurtigtflydende is, og det vil blive en boreteknisk udfordring, for på de tre år, som det taget at bore hele vejen gennem isen, vil borehullet have flyttet sig 180 meter, fortæller Dorthe Dahl-Jensen.

Projektet starter i år og ventes afsluttet i 2020. Udover den danske deltagelse vil der også være deltagelse fra USA, Japan, Tyskland, Frankrig og Schweiz i projektet.