Finanslov 2015 Anda Uldum: Sammen vender vi kajakken

Naalakkersuisoq for finanser har præsenteret finanslovsforslaget for 2015 under temaet ”Fælles vender vi kajakken” med henvisning til en gammel Kim Larsen-sang.
Foto © : Nanoq.gl
20. februar 2015 15:33

Med udgangspunkt i de mange økonomiske udfordringer landet står i – nu også med en mistet servicekontrakt på Pituffik, fald i rejekvoten, flere ældre borgere og alt i alt faldende skatteindtægter skal der handles, fastslår Anda Uldum (D) på vegne af Naalakkersuisut.

- På den baggrund fremlægger Naalakkersuisut en stram finanslov, der afspejler vores aktuelle økonomiske situation. Men det er også et konstruktivt finanslovsforslag, da forslaget indeholder en bred vifte af forslag til, hvordan vi kommer over på den anden side af krisen.

Læs hele finanslovsforslaget her.

Det er Naalakkersuisuts mål, at der er balance i regnskabet i 2018, men indtil da skal der findes besparelser på 50 millioner kroner årligt i Selvstyrets administration og drift, og i år forventer Uldum & co. et underskud på 85 millioner kroner.

Men finanslovsforslaget er ikke blot en stor sparekniv. Naalakkersuisut præsenterer også investeringer i bl.a. institutioner, boliger, lufthavne og andre tiltag, der skal fremme vækst og beskæftigelse. 

 

Du foreslår et underskud på finanserne for næste år på 76 millioner kroner. Hvorfor nu det, når du sagde i efteråret, at vi skulle stramme op på økonomien?

- Jamen, jeg vil starte med at sige, at vi faktisk strammer op. Ser du på finansloven helt frem til 2018, så er den i balance. Men jeg vil også sige, at vi har ikke haft meget tid til at lave dette lovforslag, og det er jo ikke lige sådan let at dreje en fianslov sammen på et par måneder. 

 

Men du har tidligere selv kritiseret den linje blandt andet fra Siumut med at gå efter et overskud indenfor en valgperiode frem for, at undgå underskud hvert eneste år. Hvorfor nu en anden strategi?

- Jamen jeg kan sige, at vi næste år i 2016 kommer til at fremlægge en finanslov, der forhåbentlig kommer til at se meget meget anderledes ud end detteher, fordi det er vigtigt, at vi 'vender kajakken i fællesskab', så der kommer mange flere tiltag til efteråret.

 

Hvordan vil de se ud de tiltag?

- Vi lægger ud i år med at foreslå, at det offentlige (Selvstyret ikke kommunerne red.) sparer 50 millioner kroner hvert år. 

 

Er det realistisk at gennemføre besparelser på 50 millioner om året her i landet?

- Det er yderst realistisk ja.