Analyse: Siumut manglede profiler

Det har været valgets stærke personligheder, der har været afgørende for udfaldet. Sådan siger journalist Elna Egede i en analyse af valgresultatet.
Skrevet af mlk
09. april 2008 14:15

Stemmerne ved kommunalvalget samlede sig især omkring valgets stærke kandidater med samlende personlighed. Sådan lyder det fra journalist og poltiisk analytiker Elna Egede i en analyse i radioavisen.

- Siumut har manglet nogle profiler i de mere folkerige byer som Nuuk og Ilulissat, siger Elna Egede.

Men det skal man ikke nødvendigvis lægge nogle landspolitiske betragtninger i, for vælgerne stemmer meget forskelligt fra landstingsvalg til kommunalvalg, tilføjer hun

IA’s gode valgresultat er et udfald af, at partiet i modsætning til Siumut har haft en skarp profil i Nuuk, mener Elna Egede.

De nye borgmestre

Elna Egedes bud på kommende borgmestre lyder på blandt andre Asii Chemnitz Narup i Øst-Vest-kommunen.

- Selvfølgelig er der et politisk spil i gang, men jeg tror, det bliver vanskeligt at komme udenom Asii Chemnitz Narup, som også er kendt som et samlende punkt.

For Midtkommunens vedkommende er Elna Egedes bud på en ny borgmester Hermann Berthelsen

- Han har den her samlende personlighed, siger hun.

I Nordkommunen bliver det svært at drible uden om Siumut, så det bliver nok Jess Svane, der etablerer et samarbejde med et eller to partier, mener Elna Egede.

- Det bliver jo nok Katusseqatigiit Partiiat, fordi Ilulissat er en folkerig kommune det bliver svært at komme udenom, lyder hendes vurdering.

I Sydkommunen har Siumut klaret sig markant bedre end i resten af landet – med otte pladser ud af 15 og dermed absolut flertal.

- Borgmester Simon Simonsen har godt tag i sine vælger ei Qaqortoq og har også fået stemmer fra eksempelvis Nanortalik, så han er også en samlende personlighed, siger hun.