Ambassadør: Konsulat vil gavne samarbejdet

08. august 2005 10:08

Som det første land åbner Danmark i nær fremtid et honorært konsulat i Iqaluit i Nunavut. Og den nye, direkte kontakt mellem de to lande kommer også til at gavne samarbejdet mellem Nunavut og Grønland.

At det er samarbejde, der står på dagsordenen mellem Danmark og Canada, er ellers ikke det indtryk man har fået efter de seneste ugers skriverier om Hans Ø.

Men hvis man i stedet ser på det arbejde, der foregår med at kortlægge kontinentalsoklen som et led i grænsedragningen, tegner sig et noget andet billede. Her er de to lande gået sammen om en undersøgelse af havbunden – og den ånd burde også herske om Hans Ø, mener Danmarks ambassadør i Canada, Poul E.D. Kristensen.

Fra grønlandsk side hilser man Danmarks nye konsulat i Nunavut velkomment. Udenrigsdirektoratets direktør, Inuuteq Holm Olsen vurderer dog, at konsulatet mest er af symbolsk betydning for Grønland:

- Konsulatet vil ikke få anden betydning, end når danske statsborgere for eksempel mister deres pas, folk, der skal have visum eller lignende,siger Inuuteq Holm Olsen fra Udenrigsdirektoratet. Han understreger, at det grønlandske hjemmestyre allerede har en række politiske forbindelser til Nunavut, så grundstenene i samarbejdet landene imellem er allerede lagt.