Alt for mange selvmord i Grønland

Grønland er et af de steder i verden, hvor der er flest mennesker, der begår selvmord. Bag hvert eneste selvmord ligger der en tragisk fortælling. Radioavisen sætter i denne uge fokus på selvmord og på de familiemedlemmer, som står uforstående tilbage med dyb sorg.
Skrevet af Mikkel Bjarnø Lund
24. juni 2008 06:31

Jette Eistrup arbejder til daglig som konsulent i Paarisa med selvmordsforebyggelse. Og hun kan fortælle om den triste rekord Grønland har inden for statistikken over fuldbyrdede selvmord.

- Det er desværre sådan, at Grønland har en af de højeste selvmordsrater i hele verden, siger hun.

Hvor det i resten af verden primært er ældre mennesker der begår selvmord, er det i Grønland de unge.

Her er det primært de unge der bgår fuldbyrdet selvmord. Og der er flest unge mænd. Vi har en opgørelse, der viser, at der fra 1990 til 2006 har været 884 fuldbyrdede selvmord, siger hun.

Hun mener, at den triste statistik er noget, vi skal tage yderst seriøst.

Så alvorlige tal er selvfølgelig alarmerende, og derfor er det noget man skal tage meget alvorligt. Og det gør vi også, siger hun.

En af de unge mennesker, der for 7 år siden forsøgte at tage sit eget liv er den i dag 23-årige Aila Kristensen.

Hun indvilgede i, at fortælle sin beretning for at være med til at få andre unge til at tænke sig om i tide.

'Der er altid en udvej. Det ved jeg i dag', siger Aila, som når hun tænker tilbage kan fortælle:

'Jeg var meget deprimeret. Det hele begyndte med, at mine forældre der på de tidspunkt var alkoholikere skulle skilles. Hele min barndom skulle jeg være den stærke derhjemme. Pludselig brød min verden sammen og filmen knækkede.

Jeg overlevede heldigvis. Men vejen tilbage til livet var både hård og vanskelig. Det første der slog mig var alle de mennesker, jeg havde såret. I dag indser jeg, at min opførsel var megegt egoistisk.

Alene kunne jeg ikke klare en tilbagevenden til et normalt liv. Jeg fik stor hjælp af mine forældre og de nærmeste i min familie. Også en psykolog arbejdede i et stykke tid med mig. Det var en stor hjælp.

Når jeg i dag ser tilbage, har jeg nu lært at turde se ind i mig selv. Billedligt talt er min tankegang så at sige blevet vendt 180 grader. Det har været nødvendigt, for jeg har lært at tænke positivt - også når livet viser sig fra sin alvorlige side.

I dag tror jeg, det gode liv begynder med, at jeg tør tro på mig selv. Min hverdag er oplevelser med gode og mindre gode oplevelser, som jeg takler med et åbent sind. Og min alder til trods tør jeg godt sige, at jeg i dag forsøger at leve efter mottoet 'En dag ad gangen'.

Aila Kristensen arbejder i dag med unge, der har problemer. Hun har seriøse planer om at læse til psykolog.