Alkohol indførsel stiger igen

26. april 2006 09:45

Vi indfører igen mere alkohol til landet. I et par år har mængderne af øl, vin og spiritus ellers været på vej ned. Men nu viser nye tal nu at kurven igen er for opadgående.

Så alkoholkurven er knækket. Det er bare den forkerte vej. Sidste år blev der indført 515.000 liter øl, vin og spiritus og det er 23.000 liter mere end året før. Det svarer til en stigning på knap fem procent viser nye tal fra Grønlands Statistik.

Tallene svarer til, at hver person i Grønland over 14 år sidste år indførte godt 12 liter ren alkohol. Det er stadig mest øl der bliver indført, men vin og spiritus vinder også frem.

Set over en længere periode er der dog sket et fald i mængden af indført alkohol. I 1990 indførte hver person 15 en halv liter alkohol – altså tre en halv liter mere end de godt 12 liter hver person over 14 år indførte sidste år.

Indførslen af alkohol har ellers været faldende siden 2001. Men i 2004 steg tallene igen og nu er vi på niveau med 2002. Det er altså andet år i træk, at der er en stigning.

At vi indfører mere alkohol behøver ikke nødvendigvis at betyde at vi også drikker mere. Stigningen kan for eksempel skyldes at detailhandelen et år vælger at købe ekstra ind til deres lager fordi der er så usikre transportbetingelser.

Men sammenlagt er det alligevel sandsynligt at den stigende mængde indførte alkohol også betyder en stigende mængde indtaget alkohol, påpeger Grønlands Statistik. Så vi kan formentlig gå ud fra at vi nu igen er begyndt at drikke mere.

Dermed er der lidt stof til eftertanke forud for Uge 18 - den såkaldt Alkoholfrie Uge. Det er i næste uge.